пʼятниця, 20 травня 2011 11:01

Поляки "вибили" "Укрнафтобуріння" з родовища на Харківщині

Поляки "вибили" "Укрнафтобуріння" з родовища на Харківщині

Окружний адміністративний суд Києва 18 травня задовольнив позов ЗАТ "Девон" до Міністерства екології та природних ресурсів і Госгеологіі, скасувавши наказ про видачу ЗАТ ДК "Укрнафтобуріння" дозволу на видобуток нафти і газу на Сахалінському родовищі в Харківській області.

Госгеологію зобов'язали анулювати дозвіл, розповів керуючий партнер адвокатської фірми "Ільяшев і партнери" Михайло Ільяшев, пише "Комерсант-Україна" у публікації "Укрнафтобуріння" випалило зайве".

За його словами, суд взяв до уваги, що "Укрнафтобуріння" отримало спецдозвіл без аукціону, крім того, не були проведені передбачені законодавством попередні геологорозвідувальні роботи. Комісія Міненерго з питання розробки надр в 2010 році зробила висновок, що на даному етапі промислова розробка родовища неможлива, оскільки потрібно провести його попереднє геологічне вивчення.

Суперечки за право розробляти Сахалінське родовище, запаси якого становлять 15 млрд куб. м газу, 1,7 млн ??т газоконденсату і 1,7 млн ?т нафти, ведуться останні кілька років. У 2004 році Держкомітет природних ресурсів позбавив відповідної ліцензії тодішнього партнера компанії "Девон" - 38,6% акцій належить польській PGNiG - ДК "Полтаванафтогазгеологія" - і передав її ЗАТ "Укрнафтобуріння".

4 березня 2009 Кабмін доручив Мінприроди видати ліцензію НАК "Нафтогаз Україна". Однак у січні 2010 року на підставі рішення Окружного адміністративного суду Києва від 8 грудня 2009 року міністерство надало "Укрнафтобуріння" спеціальний дозвіл на промислову розробку родовища. А 26 березня 2010 року Кабмін скасував рішення про видачу "Нафтогазу" спеціального дозволу на користування надрами.

Повернення родовища "Девону" дозволить виконати міжнародні зобов'язання України і покаже, що країна захищає інтереси іноземних інвесторів.

Вчора високопоставлене джерело в міністерстві повідомило, що, якщо апеляційний суд ухвалить рішення про скасування ліцензії, вона вже до кінця року може бути виставлена ??на повторний конкурс.

Основними претендентами на ліцензію у міністерстві вважають "Девон" і НАК "Нафтогаз України".

Гендиректор "Укрнафтобуріння" Олег Канівець вчора заявив, що його компанія оскаржить рішення в апеляційній інстанції.

Зараз ви читаєте новину «Поляки "вибили" "Укрнафтобуріння" з родовища на Харківщині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі