середа, 16 червня 2021 20:22

"Північний потік-2" стане інструментом впливу Росії на всі країни на схід від Німеччини - Гламаздін

"Північний потік-2" стане інструментом впливу Росії на всі країни на схід від Німеччини - Гламаздін
Вадим Гламаздін: "Потрібно діяти. Показувати американцям і європейцям, що Україна прагне правильних речей і в цьому потребує допомоги". Фото: Сергій СТАРОСТЕНКО, Gazeta.ua

"Північний потік-2" потрібен Росії для того, щоб змушувати європейські країни іти на поступки. Україні треба демонструвати західним партерам, що вона йде правильним шляхом і потребує підтримки.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів ексрадник голови правління Нафтогазу Вадим Гламаздін.

"Північний потік-2" стане інструментом прямого впливу росіян на всі країни на схід від Німеччини. В них фізично забракне газу, – каже він. – Про це свідчать результати дослідження німецького think-tank Berlin Economy, оприлюдненого у жовтні 2019 року. Якщо взимку якійсь країні не вистачатиме палива, росіяни запропонують прокачати його, але попросять про якісь послуги. Наприклад, останнє, що Україна дала Росії в рамках "газових домовленостей", – база в Севастополі".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україні пророкують перемогу над "Північним потоком - 2"

Україні слід усвідомити свої помилки й зміцнювати партнерство із Заходом, вважає Вадим Гламаздін.

"У політиці та дипломатії все, що відбувається, — це сигнали. Україні вже не натяками, а прямо дали зрозуміти – ви робите неправильні речі. Якщо хочете сприяння – зробіть щось, аби було видно, що це не просто збір грошей, а допомога країні, яка прагне розвитку і не хоче назад до Росії.

Якщо "Північний потік-2" добудують, то ми самі у цьому винні. Проте санкції ніхто не скасовував. Була доповідь Держдепу, у якій вказали кількість кораблів і компаній, щодо яких будуть застосовані санкції. У цьому списку зазначений "Академік Черський" – корабель, напряму пов'язаний із Газпромом. Це також сигнал, що двері поки що не зачинені. Можуть накласти санкції навіть на Газпром, якщо на це буде політична воля.

Не можна казати: якщо добудують "Північний Потік-2", це буде поразка Байдена (20 травня Зеленський заявив, що "це буде програш Сполучених Штатів Америки і президента Байдена". – Gazeta.ua). Зараз треба менше говорити. Потрібно діяти. Показувати американцям і європейцям, що Україна прагне правильних речей і в цьому потребує допомоги", – стверджує експерт.

Повне інтерв'ю з Вадимом Гламаздіним читайте в журналі "Країна"

Віцепрем'єр РФ Олександр Новак заявив, що "Північний потік-2" буде добудований до кінця 2021 року. Російська влада впевнена, що після закінчення будівництва газогін почнуть використовувати за призначенням.

Проєктом "Північний потік-2" (Nord Stream 2) передбачені будівництво й робота двох гілок газогону загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море в Німеччину. Засновником компанії Nord Stream 2 AG є російський Газпром.

Зараз ви читаєте новину «"Північний потік-2" стане інструментом впливу Росії на всі країни на схід від Німеччини - Гламаздін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі