середа, 21 листопада 2012 12:46

Підприємства нестимуть збитки через продаж валютної виручки - експерт

Підприємства нестимуть збитки через продаж валютної виручки - експерт
Олександр Савченко: запровадження обов'язкового продажу валютної виручки матиме негативні наслідки. Фото: feg.org.ua

Підприємства в Україні будуть змушені обмінювати близько $50 млрд через запровадження обов'язкового продажу валютної виручки.

Таку думку висловив ректор Міжнародного інституту бізнесу Олександр Савченко в ефірі Українського радіо.

"Обсяг наших експортних операцій біля 100 мільярдів доларів. Якщо 50% буде мінятися, це значить 50 мільярдів має бути обміняно. Часто це вестиме до збитків. Наприклад, до мене зайшла валюта. Через три дні я маю нею розрахуватися за якусь іншу операцію. Замість цього я її маю обміняти, заплатити комісію, нести курсові ризики, а потім через три дні знову купувати долари, знову платити за обмінні операції", - сказав він.

За його словами, запровадження обов'язкового продажу валютної виручки матиме негативні наслідки.

"За декілька днів, може, трошки більше і буде продано валюти. Але потім експортери будуть притримувати валютну виручку за кордоном і заводити її в Україну лише тоді, коли треба обміняти на гривні. Це урок, який знають навіть старшокласники. Так працює ринок. Там, де багато обмежень і регулювання, ринок їх обходить. Прогнозую, що надходження валютної виручки буде зменшуватися", - зазначив Савченко.

Нагадаємо, Національний банк України (НБУ) встановив вимогу щодо обов'язкового продажу на міжбанківському валютному ринку надходжень в іноземній валюті у вигляді валютної виручки резидентів від продажу товарів за зовнішньоекономічними договорами.

Зараз ви читаєте новину «Підприємства нестимуть збитки через продаж валютної виручки - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі