четвер, 29 лютого 2024 20:53

"Отримав відео, як горить наш завод" - українські підприємства борються з наслідками війни
Партнерство
9

Президент України Володимир Зеленський під час форуму "Зроблено в Україні" оголосив про старт нової економічної політики "Купуй українське". Тепер споживачі отримуватимуть кешбек за придбання вітчизняних товарів. Так держава намагається підтримати бізнес. Адже українські підприємства продовжують працювати попри постійні обстріли, проблеми з електропостачанням, труднощі з реалізацією продукції.

Яскравим прикладом міцності є історія двох українських виробників - ТОВ "Полімер-Лак" із Херсонщини та New Ton з Харківщини. Через бойові дії вони багато втратили, але змогли відновити роботу за рекордно короткі терміни. Більше про ці підприємства розкажемо у спецпроєкті Gazeta.ua та національної мережі торговельних центрів "Епіцентр".

 

ТОВ "Полімер-Лак": пожертвували заводом заради перемоги

ТОВ "Полімер-Лак" спеціалізується на виробництві будівельних матеріалів під торговою маркою Lacrysil. Компанія працює з 1993 року. До повномасштабної війни підприємство знаходилося на Херсонщині.

2017 року компанія "Полімер-Лак" стала лідером із продажу клеїв, герметиків, піни, фарби, займала майже 45% ринку України. Згодом товар почали експортувати в Саудівську Аравію та Об'єднані Арабські Емірати. У 2021-му оборот компанії склав майже 8 млн євро. За рік команда планувала розширити асортимент та вийти на ринки Африки, Східної Європи. Однак повномасштабне вторгнення повністю зупинило роботу підприємства.

Автор: надане компанією “Полімер-Лак”
  “Полімер-Лак” спеціалізується на виробництві будівельних матеріалів під торговою маркою Lacrysil
“Полімер-Лак” спеціалізується на виробництві будівельних матеріалів під торговою маркою Lacrysil

На початку березня 2022-го власник "Полімер-Лаку" Едуард Комков почав готувати завод до евакуації. Збиралися вивезти обладнання, готову продукцію та сировину, але не встигли. В ніч із 5 на 6 березня ТОВ "Полімер-Лак" окупували російські війська й облаштували там штаб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Забезпечення армії та турбота про цивільних: як бізнес став надійним тилом для держави

"Спочатку було здивування, що росіяни так швидко взяли Херсон. Потім прийшла розгубленість. Згодом шок минув. Я почав думати, що робити далі. Розумів, що штаб окупантів треба знищити. Це означає лиш одне - завод буде зруйновано", - згадує Комков.

Незабаром до бізнесмена звернулися українські військові. Просили проконсультувати щодо ліквідації росіян, які засіли на території "Полімер-Лак".

Автор: надане компанією “Полімер-Лак”
  Едуард Комков: "Згодом прийшло розуміння, що зворотного шляху немає, треба відроджувати зруйноване виробництво"
Едуард Комков: "Згодом прийшло розуміння, що зворотного шляху немає, треба відроджувати зруйноване виробництво"

"У нас підприємство хімічної промисловості. Потенційно воно небезпечне. Тому військові запитували, чи є місце, куди можна влучити, щоб знищити ворога і не зашкодити довкіллю. Такі локації були, я вказав координати", - розповів власник ТОВ "Полімер-Лак".

Автор: надане компанією “Полімер-Лак”
  Підприємство “Полімер-Лак” окупували російські війська. Згодом воно було знищене у боротьбі з окупантами
Підприємство “Полімер-Лак” окупували російські війська. Згодом воно було знищене у боротьбі з окупантами

На початку квітня отримав відео вибуху на заводі.

"Побачив, як горить наш завод, і нічого не відчув. А згодом прийшло розуміння, що зворотного шляху вже немає, треба відроджувати зруйноване виробництво і робити це просто зараз", - пояснив Комков.

Автор: надане компанією “Полімер-Лак”
  Нове виробництво “Полімер-Лак” запустили на Київщині
Нове виробництво “Полімер-Лак” запустили на Київщині

За пів року нове виробництво запустили на Київщині. Першочергові потреби щодо фінансування підприємець закрив за рахунок власного капіталу: продав частину майна та інвестував заощадження. Допомогли також партнери, зокрема й "Епіцентр". Згодом Комков оформив 20 млн грн державного кредиту під 0%. Завдяки цьому компанія погасила борги перед західними партнерами за обладнання та сировину, придбали додаткове устаткування для розширення асортименту. В результаті перший рік війни, попри вщент зруйноване виробництво, "Полімер-Лак" закінчив із прибутком. Компанія зберегла всі робочі місця, в повному обсязі сплатила податки.

 

New Ton: виробництво родом із Харківщини

Харківська компанія New Ton (ТОВ "Ньютон-промсервіс") є лідером із виробництва автохімії та автокосметики в Україні. Виробляти лакофарбову продукцію на власному обладнанні та сировині почали ще 2003-го. Починали з випуску аерозольних фарб під брендом New Ton. Нині в асортименті, крім фарби, мають лаки, ґрунти, автохімію та автокосметику під торговими марками PiTon, Biodur, Slider, Rector. Загалом в асортименті компанії - понад 1300 товарних одиниць.

Автор: надане компанією New Ton
  New Ton є лідером із виробництва автохімії та автокосметики в Україні
New Ton є лідером із виробництва автохімії та автокосметики в Україні

Придбати продукцію New Ton можна в "Епіцентрі", співпрацювати почали 10 років тому. Однак виробник орієнтується не лише на українських споживачів. Їхні фірмові товари представлені на полицях магазинів 33 країн.

"Завдяки інноваціям та постійному вдосконаленню процесів вдається створювати аерозольну продукцію, здатну повною мірою задовольнити клієнтів по всьому світу та довести - український продукт гідний довіри та пошани", - зазначають у компанії.

Автор: надане компанією New Ton
  New Ton співпрацює з харківськими волонтерськими організаціями, допомагає українським воїнам
New Ton співпрацює з харківськими волонтерськими організаціями, допомагає українським воїнам

Від початку повномасштабної війни виробники Харківщини щодня зазнають збитків і руйнувань через постійні ворожі обстріли. Частина бізнесу взагалі призупинила діяльність. Компанії New Ton теж довелося переглянути власні плани розвитку, адже головні виробничі потужності розташовувалися в Харківській області. Тому в квітні 2022 року ухвалили рішення про часткову релокацію в безпечніший регіон - місто Долина на Івано-Франківщині. На жаль, під час переїзду компанія зазнала втрат, але все ж таки змогла адаптуватись до нових викликів. За пів року New Ton відновив виробництво всього асортименту, а згодом ще й вдалося розробити нові продукти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Удосконалюють продукцію та нарощують виробництво: українські підприємства вражають стійкістю

Запорукою успішної роботи компанія називає своїх працівників. Не зважаючи на те, що всі співробітники були змушені поїхати з Харкова в різні міста країни, жодна людина не втратила робочого місця й заробітну плату. Зараз в компанії 307 співробітників, 32 з них - на передовій.

Автор: надане компанією New Ton
  Запорукою успішної роботи компанія New Ton називає своїх працівників
Запорукою успішної роботи компанія New Ton називає своїх працівників

Відчувши на собі наслідки війни, команда New Ton розуміє, наскільки важливо допомагати українським воїнам. Компанія співпрацює з харківськими волонтерськими організаціями. Передає ЗСУ автівки, одяг, засоби захисту і маскування. Також на фронт постійно надсилають матові фарби, газові балони, мастила й очищувачі.

 

Українські виробники New Ton і "Полімер-Лак" є прикладом стійкості. Їхні команди намагаються робити все можливе, аби зберегти виробництво, робочі місця. Вони сплачують податки та допомагають забезпечувати військових усім: від вологих серветок до будівельних матеріалів та автівок. Тому так важливо купувати саме українські товари!

Мережа "Епіцентр" стала головним амбасадором українських виробників: надає надійний майданчик для збуту їхньої продукції, підтримує, докладає зусиль, щоб якомога більше людей дізналися про українські товари.

Також компанія підтримує економіку України, сплачуючи щороку понад 7 млрд грн податків, працевлаштувала 38 тис. осіб, підтримує захисників – загальна допомога склала понад 2 млрд грн.

Зараз ви читаєте новину «"Отримав відео, як горить наш завод" - українські підприємства борються з наслідками війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі