пʼятниця, 09 листопада 2018 09:00

Обережно, напруга: що робить роботу електрика затребуваною

У сучасному світі девайсів та автоматизації кваліфіковані електрики потрібні повсюдно. Український ринок праці - не виключення, і попит на спеціалістів, які здатні впоратися зі струмом, тільки зростає. Так, наприклад, на платформі OLX Робота у період із січня по вересень 2018 року роботодавці розмістили майже 1,8 тис. вакансій електрика, що на 73% більше, ніж за весь минулий рік.

 

Яких працівників цінують компанії-роботодавці та як кваліфікованим фахівцям залишатися конкурентоспроможними й отримувати гідну заробітну плату - дізнавалася редакція Gazeta.ua.

"Складностей із працевлаштуванням ніколи не мав"

52-річний Іван Йосипенко працює електриком більше 32 років. Професії навчався у Київській сільськогосподарській академії.

"Вуз порадили батьки, технічні спеціальності завжди були популярні. Останні 4 роки працюю на приватному підприємстві в місті Сміла Черкаської області. Ремонтую все: від побутових приладів до електростанцій. Раніше працював у Києві на будівництві. Усього змінив не менше п'яти місць роботи", - розповідає Іван Іванович.

Попит на електриків великий і в Україні, і за кордоном. За останні роки багато спеціалістів виїхало працювати поза межами країни. Електриків запрошують до Швеції, Бельгії, Голландії, Литви, Німеччини.

Тим, хто перебуває на початку своєї кар'єри в галузі електрики, керівник напрямку OLX Робота Марія Абдулліна радить постійно шукати можливості отримувати додатковий досвід та підвищувати кваліфікацію.

"Чим більше вміє працівник, тим цінніше він для роботодавця. І присутність певних умінь стане конкурентною перевагою серед інших претендентів, - говорить Марія. - В умовах великого попиту досвід здобути неважко. Якщо переглянути пропозиції на майданчику оголошень, можна побачити, що фахівці в галузі електрики потрібні на підприємствах, заводах. Будівельні організації та ЖКГ - ще один популярний варіант працевлаштування для електриків. До того ж, завжди є цілий ряд пропозицій для разового виконання робіт у якості підробітку або додаткового доходу".

Незважаючи на попит, гідну грошову винагороду за працю отримують не всі. Перш за все українські роботодавці воліють знайти спеціалістів із певними вміннями та якостями. Зазвичай оцінюють фізичну форму, витривалість, здатність приймати швидкі та ефективні рішення. Особливо цінуються електрики з кваліфікацією. Чим вищий розряд, тим більше роботи з небезпечними об'єктами, а отже й вища зарплата.

"Хороших спеціалістів, які можуть працювати у сфері обслуговування, дуже мало. Зараз молодь йде переважно у високі технології. А підвести напругу до будинку чи полагодити якусь техніку не вміють", - додає Іван Йосипенко.

 

"За один виклик можна заробити 1000-1500 гривень"

За даними платформи OLX, середня зарплата у 2017 році складала 8 883 грн. У 2018 році доходи зросли на 13,5%. А з січня по вересень середня зарплата електрика в Україні склала 9 784 грн, що вище середнього заробітку в країні майже на 10%.

Люди, які знаються на електриці, в Україні непогано заробляють, запевняє Іван Йосипенко.

"Зарплата 8-9 тисяч гривень. Видають спецодяг. Маю соціальний пакет, страхування, лікарняні, відпустку. Графік роботи також хороший. Ще є багато підробітків. Телефон не замовкає. Просять полагодити електроприлади, провести проводку, подивитися лічильника", - говорить Йосипенко.

За словами електрика, часто місячний заробіток від підробітків перевищує зарплату на офіційній роботі.

"На роботі ніколи не можна розслаблятися"

Професія електрика відноситься до класу праці з підвищеним рівнем небезпеки. Тому в ній дуже важлива уважність, досконале сприйняття речей на дотик, слух та зір. Під час роботи варто бути зосередженим, точним у рухах.

"На роботі завжди маю тримати себе в моральному і фізичному тонусі, - переконує Іван Йосипенко. - Одна маленька помилка матиме важкі наслідки. Може вдарити струмом, або спалахне пожежа. Треба бути дисциплінованим, не мати шкідливих звичок. Особливо не варто вживати алкоголь".

Щоб мати успіх у професії, важливо постійно вчитися, вдосконалювати навички, не боятися ніякої роботи.

За словами Івана Івановича, гарних електриків, електрогазозварювальників, механіків на ринку праці дуже мало: "Люди помиляються, коли думають, що такого типу професії забуті, нікому не потрібні. Молодь чомусь вважає, що це брудна робота. Не хочуть за неї братися".

Працювати з електрикою важко, проте це приносить реальний заробіток, стверджують професіонали. Хороший спеціаліст матиме замовлення навіть на пенсії та отримуватиме не менше 10 тис. грн щомісяця додатково до пенсійних виплат.

Зараз ви читаєте новину «Обережно, напруга: що робить роботу електрика затребуваною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі