четвер, 09 червня 2022 14:28

Окупанти готуються до приїзду МАГАТЕ в Енергодар

Окупанти готуються до приїзду МАГАТЕ в Енергодар
В Енергоатомі вважають, що приїзд місії МАГАТЕ легітимізує російське захоплення ЗАЕС. Фото: eastnews.ua

Російські окупанти готуються до візиту голови Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаеля Ґроссі на захоплену Запорізьку атомну станцію.

Військові разом з Росатомом проводять спеціальні наради й навіть спілкуються з МАГАТЕ щодо організації приїзду місії, повідомляє Енергоатом.

"Що може принести візит гендиректора або його представників на ЗАЕС? Лише одне - в очах світової спільноти легітимізувати окупацію станції, спричинену перебуванням там ядерних терористів", - ідеться в повідомленні.

В Енергоатомі вважають, що МАГАТЕ зафіксує безпечний радіаційний фон і контроль над ядерними матеріалами, схвалить стан ядерної та радіаційної безпеки. Скаже, що все нормально. І це легітимізує захоплення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якщо Запорізьку АЕС зупинити, станеться катастрофа - Енергоатом

"Мовляв, решта питань - політичні. А МАГАТЕ політикою не займається. Яким чином місія може потрапити на станцію - поки що невідомо. Ніхто з України їх туди не запрошував. Насамперед з міркувань безпеки", - пишуть в Енергоатомі.

Якщо місія приїде через РФ та окуповані території, це буде порушенням міжнародного права й втручанням у політичні питання на боці Росії.

Незаконний візит зіпсує імідж МАГАТЕ.

Чітка й наполеглива позиція МАГАТЕ щодо виведення російських військ, політика тиску на Росію з вимогою звільнення від загарбників території української атомної станції та передавання контролю над ЗАЕС українській стороні - єдиний спосіб прискорити візит експертів МАГАТЕ на станцію задля підтвердження її безпечного стану й оцінювання шкоди, підсумували в Енергоатомі.

Енергоатом не запрошував Ґроссі відвідати ЗАЕС і раніше вже відмовляв йому в такому візиті. Він зможе відвідати станцію лише тоді, коли Україна поверне над нею контроль. Попередні візити Ґроссі в Україну не мали користі. В Енергоатомі підозрюють, що МАГАТЕ змовилося з Росією про "втрату контролю". Щоб директор агентства мав підставу поїхати в Енергодар.

Ґроссі каже, що інспекції не проводилися "тривалий час" і "там багато ядерного матеріалу, який необхідно перевірити". Водночас він не вважає, що це узаконить контроль Росії над ЗАЕС.

На Запорізькій АЕС перебувають майже 500 російських військових. Там багато техніки й вибухівки. Україна не може гарантувати безпеку, хоча й контролює роботу ЗАЕС.

Зараз ви читаєте новину «Окупанти готуються до приїзду МАГАТЕ в Енергодар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі