вівторок, 21 лютого 2012 11:02

Новою "газовою" угодою Росія хоче лише збільшити побори - експерт

Новою "газовою" угодою Росія хоче лише збільшити побори - експерт

Якщо російська сторона пропонує купити дешевший газ, але у більшому обсязі, то фінансове становище НАК "Нафтогаз України" це ніяк не полегшить.

Так Gazeta.ua прокоментував пропозицію Росії відновити переговори щодо ціни на газ для України керівник енергетичних програм центру "Номос" Михайло Гончар.

"Українська сторона може виходити з цифри 33,5 мільярда кубічних метрів проти заявлених 27 мільярдів. Російська сторона може мати на увазі 52 мільярди. Звичайно, що такі підходи навряд чи є адекватними для України. Одна з головних цілей отримання знижки на газ - це платити менше за газ в цілому. А логіка російської сторони полягає у тому, щоб зберегти і навіть збільшити той обсяг виручки з українського газу, який надходив минулого року. Тому на перший погляд пропозиція російської сторони може виглядати дещо привабливою", - сказав експерт.

Він наголосив, що значною була б знижка 25-30% за умови обсягів закупівлі, які б не перевищували 33,5 млрд куб. м газу за рік.

Гончар нагадав, що "Газпром" декларував готовність піти на суттєву знижку в ціні на газ при створенні спільного підприємства з керування українськими газотранспортними системами, де 50% буде належати саме російській монополії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найбільші споживачі газу в Україні купуватимуть його у Фірташа

"Але 50% у власності України не убезпечать її від волюнтаризму "Газпрому". Тут ілюзій не повинно бути. Росія буде наполягати на тому, що володіючи 50 відсотками, здійснювати повний контроль над українськими газотранспортними системами. Якщо цього не можна буде здійснити одномоментно, то все одно буде створено такий алгоритм, що жадані ціну у 250 доларів за тисячу кубометрів Україна отримає тільки тоді, коли всім заправляти буде "Газпром". Білорусь теж довго опиралася схожим пропозиціям "Газпрому". Зрештою здала спочатку один 50-відсотковий пакет, а потім другий. Тепер білоруські урядовці розуміють, що ГТС країни фактично повністю позбулися суверенітету. А наступний крок, який сьогодні анонсували - це те, що збираються приватизовувати низку державних підприємств стратегічного характеру, зокрема мова йде про нафтопровід", - вважає голова "Номосу".

За словами Гончара, приклад свідчить про те, що російська експансія на українській ГТС не зупиниться.

"Вона піде далі. Це є той стримуючий чинник, який примушує провідні олігархічні угруповання в Україні бути обережними щодо російських пропозицій та обіцянок", - зауважив він.

Нагадаємо, 20 лютого глава Державної думи РФ Сергій Наришкін повідомив, що Міністерство енергетики РФ передало Україні новий проект газової угоди.

Зараз ви читаєте новину «Новою "газовою" угодою Росія хоче лише збільшити побори - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі