понеділок, 01 серпня 2022 13:03

"Носить тимчасовий характер" – голова Ради НБУ прокоментував стрибок валюти

"Носить тимчасовий характер" – голова Ради НБУ прокоментував стрибок валюти
Національний банк України на 29 липня встановив курс долара на рівні 36,56 грн. Фото: pexels.com

Однією з причин дестабілізації на готівковому ринку після підвищення офіційного курсу була нестача валюти. Національний банк України на 29 липня встановив курс долара на рівні 36,56 грн. Валюту підвищили на 25%.

Протягом найближчого часу курс долара впаде. Про це повідомив голова Ради Національного банку України Богдан Данилишин у Facebook.

"Нічого критичного не відбулося. Певна дестабілізація на ринку готівкової валюти після ослаблення офіційного курсу носить тимчасовий характер", – написав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нацбанк заборонив обмінникам виставляти табло з курсом валют

Зазначив, що неможливість миттєво підкріпити обмінні каси готівковою валютою стала однією з причин поточної ситуації.

"НБУ та банки вживають заходів для наближення курсу готівкового ринку до нового офіційного курсу. Перші дні роботи міжбанківського валютного ринку після встановлення офіційного курсу на рівні 36,5686 показали, що в Україні немає проблем із безготівковим доларом, на міжбанківському ринку є профіцит валюти, який дозволяє НБУ поповнювати золотовалютні резерви", – пояснив Данилишин.

Тому, за його словами, це питання носить технічний характер, який "впирається в логістичні процеси, пов'язані з завезенням готівкової валюти в Україну та з підкріпленням кас банків у Києві та в регіонах".

Національний банк України очікує зниження коливань на готівковому валютному ринку, для чого регулятор ухвалив низку рішень.

Банки отримали змогу збільшити обсяг пропозиції готівкової валюти для громадян. Це дозволить швидше вгамувати попит і знизити різницю між офіційним і готівковим курсами.

Також НБУ дозволив банкам продавати безготівкову валюту в межах щомісячного ліміту 50 тис. грн для подальшого вкладення її на депозит терміном від трьох місяців.

Згідно з прогнозом, зниження курсу долара з рівня 40 грн на готівковому ринку може відбутися протягом найближчих тижнів під впливом рішень Нацбанку і надлишку безготівкової валюти.

Зараз ви читаєте новину «"Носить тимчасовий характер" – голова Ради НБУ прокоментував стрибок валюти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі