вівторок, 09 лютого 2021 11:01

Нобелівський лауреат не читав газет і не дивився телевізор

Нобелівський лауреат не читав газет і не дивився телевізор
Саймон зробив помітний внесок у розвиток теорії організації. Фото: zen.yandex

9 лютого 2001 року помер Герберт Саймон - американський соціолог, економіст, лауреат Нобелівської премії з економіки 1978 року.

Учений народився в Мілуокі, штат Вісконсін. Закінчив Чиказький університет. Герберт Саймон не читав газет і не дивився телевізор. Вважав, якщо трапиться щось дійсно важливе, йому про це хтось обов'язково розповість.

Саймон зробив помітний внесок у розвиток теорії організації, менеджменту та управлінських рішень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нобелівського лауреата зобразили на 100-доларовій купюрі

Основні зусилля вченого були спрямовані на дослідження організаційної поведінки та процесів ухвалення рішень. До середини XX ст. переважала точка зору, що людина - істота раціональна, і всі наші рішення зважені. Але 1957-го Герберт Саймон довів, що раціональність людини при ухваленні рішень сильно обмежена. Увів термін "обмежена раціональність".

Він зазначав: коли люди ухвалюють рішення, то воно зазвичай нераціональне. Адже людина обмежується проблемою вибору, браком потрібної інформації та часом, доступними для ухвалення рішення. Поведінкові економісти мають спонукати людей до раціонального й розумного вибору. Наприклад, здорова їжа має бути розміщена на полицях магазинів на рівні очей, щоб збільшити ймовірність того, що людина обере її.

1978 року Герберт Саймон отримав Нобелівську премію з економіки "за новаторські дослідження процесу ухвалення рішень в економічних організаціях, фірмах".

Лауреатами Нобелівської премії з економіки за 2020 рік стали американці Роберт Вілсон і Пол Мілгром. Премія вручена "за розвиток теорії аукціонів і винахід нових форматів аукціонів".

Зараз ви читаєте новину «Нобелівський лауреат не читав газет і не дивився телевізор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі