понеділок, 17 червня 2013 09:15

Німецька RWE готова постачати газ в Україну через Словаччину

Німецька RWE готова постачати газ в Україну через Словаччину
Для початку таких поставок газу через Словаччину ще необхідно остаточно вирішити як політичні, так і технічні питання. Фото: obozrevatel.com

Компанія RWE Supply & Trading GmbH (Німеччина) готова почати постачання природного газу для його подальшої доставки в Україну через територію Словаччини.

Про це повідомив глава правління німецької компанії Стефан Юдіш.

"Ми поставляємо газ в Україну через Польщу з листопада 2012 року. У нас є чинні контракти з українськими партнерами, і ми їх плануємо продовжити. Ми також плануємо почати постачання газу зі Словаччини, і це третій (після Польщі та Угорщини), найважливіший варіант", - сказав Юдіш.

Водночас він уточнив, що для початку таких поставок газу через Словаччину ще необхідно остаточно вирішити як політичні, так і технічні питання.

За його словами, реверс газу через цю країну відкриє можливість використання українських підземних сховищ газу для європейських компаній.

"З відкриттям реверсного потоку зі Словаччини стане можливим використання українських газосховищ, але їх можна буде використовувати тільки тоді, коли газ зможе вільно входити і виходити з України. Я знаю, що Єврокомісія і багато інших партнерів над цим працюють", - сказав глава RWEST.

Юдіш також звернув увагу, що природний газ, який отримується RWE на кордоні зі Словаччиною, стає власністю компанії, і вона вже сама вирішує, що з ним робити.

"Коли ми отримуємо газ на "Велке Капушани" (газовимірювальна станція) на словацько-українському кордоні, власність переходить від постачальника до нас або іншого покупця. Це вже наш газ, ми за нього заплатили і можемо робити з ним те, що хочемо . Це ключовий принцип ринку", - підкреслив він.

Як повідомлялося, Словаччина є найбільшим коридором поставок газу з Європи до України. "Укртрансгаз" раніше запропонував словацькій стороні використовувати один з чотирьох існуючих газопроводів для постачання газу в Україну в реверсному режимі, що забезпечить прийом газу в обсязі до 10 млрд куб. м на рік.

Міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький раніше прогнозував, що договір про постачання природного газу через Словаччину між ПАТ "Укртрансгаз" і Eustream може бути підписаний 15-20 червня 2013 року.

Україна у зв'язку з планами і заявами "Газпрому" про істотне зниження транзиту російського газу до Європи через українську газотранспортну систему і небажанням знизити ціну російського газу почала використання своїх газотранспортних потужностей у реверсному режимі.

Україна з листопада 2012 року почати імпорт природного газу з Німеччини через територію Польщі за домовленостями з підприємством RWE Supply & Trading GmbH (Німеччина). З квітня 2013 року почалися поставки природного газу з боку Угорщини.

Зараз ви читаєте новину «Німецька RWE готова постачати газ в Україну через Словаччину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі