середа, 25 вересня 2019 18:04

Не заважайте працювати: яких змін чекають підприємці

Не заважайте працювати: яких змін чекають підприємці
В Україні великий бізнес зловживає спрощеною системою оподаткування. Фото: bz-expert.com

Малий і середній бізнес в Україні чекає, що влада щонайменше не буде заважати йому розвиватися, розповів Gazeta.ua фінансовий експерт Олексій Кущ.

"Треба демонополізувати економіку. Тоді малий бізнес отримає доступ до сегментів економіки, які зараз закриті крупними монополіями. Крім того, необхідно спростити базові процедури і правила, пов'язані з введенням підприємництва. У тому числі підключення до інженерних систем, газо- та електропостачання. Спростити дозвільну документацію, у тому числі щодо землекористування", - пояснює фінансовий експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Захмарні відсотки та незахищені споживачі: як зміниться робота ломбардів і кредитних спілок наступного року

На думку економіста Олександра Охріменка, треба взагалі ліквідувати спрощену систему оподаткування.

"Україна займає перше місце в Європі за кількістю підприємств, які працюють за спрощеною системою оподаткування на 10 тисяч населення. Близько 70% "спрощенців" фактично відмивають гроші, а не створюють реальний бізнес. Працюють у межах лімітів, щоб не платити великі податки. Цим, наприклад, сповна зловживають інтернет-магазини — створюють по кілька ФОПів", - підсумовує економіст.

Малий бізнес у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг зобов'язали встановлювати касові апарати. Вимоги стосуються ФОПів 2-4 групи платників податків. Апарати не треба встановлювати продавцям на ринку, у секонд-хендах. Відповідні закони наберуть чинності за 6 місяців після офіційної публікації. Кабмін має прийняти нормативно-правові акти, необхідні для їхньої реалізації.

Зараз ви читаєте новину «Не заважайте працювати: яких змін чекають підприємці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі