пʼятниця, 12 червня 2020 12:54

Податкову звинуватили в маніпуляціях зі статистикою

Податкову звинуватили в маніпуляціях зі статистикою
Фото: pexels.com

Існують універсальні способи отримання більш-менш об'єктивної відносної оцінки кризи в Україні. Наприклад, порівняння фактичних надходжень податків із початковим планом на 2020 рік. Це чудовий маркер глибини кризи і якості управлінського менеджменту. Про це пише у своєму блозі аналітик, економіст Олексій Кущ.

За його словами, для об'єктивної оцінки ситуації в країні варто також одночасно віднімати квазібюджетні надходження з боку державних компаній, які "плановими" зборами назвати явно не можна (тобто з травневих надходжень до бюджету доведеться "зняти" 4 млрд грн від "Привату").

"У такому разі в травні у нас було б не виконання плану на 9%, а недоотримання 26% від запланованих коштів. Тобто за допомогою заниження індикатива зборів у травні на третину, або приблизно на 20 млрд грн, було продемонстровано нібито ефективну роботу податкових служб. Як виявляється, вся справа в базі порівняння. А порівнюють із квітнем, коли й карантинні обмеження були сильніші, й індикатив зборів не змінено", - робить висновки експерт.

На його думку, президент "вірить" новим керівникам, у тому числі й міністрові фінансів, якому надано повний кадровий карт-бланш, чого в попередніх керівників не було.

"Завдання поставлено однозначні – забезпечення зборів. Якось відразу "війнуло" Азаровим, за часів перебування його керівником ДПА. А ті часи з податковими заставами і масками-шоу я пам'ятаю добре. Виходить, кілька років "реформ" можуть просто бути спущені у ватерклозет: адже в нас так і не усвідомили, що головна функція державних податкових органів – це сервісний супровід платників податків", - зазначив Кущ.

Він також вважає, що вся риторика про "збори" вельми небезпечна з однієї причини – Україна знову може скотитися до персональних податкових індикативів, спущених за рознарядкою кожному ще "живому" платникові податків.

"Мовляв, ти маєш заплатити стільки, скільки нам потрібно, а не скільки повинен. Так працювала система десятки років, і виявилося, що вона живіша за всіх живих. Що не виключає можливості появи "податкових оазисів" під охороною "податкових нянь", які тут же відлетять, коли "вітер зміниться", - резюмує аналітик у своєму блозі.

Зараз ви читаєте новину «Податкову звинуватили в маніпуляціях зі статистикою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі