вівторок, 08 січня 2013 16:15

Найвищі зарплати отримують бренд-менеджери і програмісти, загинається професія юриста

Найвищі зарплати отримують бренд-менеджери і програмісти, загинається професія юриста
ФОТО: trust.ua

У менеджера одного зі столичних кадрових агентств Таміли Супронюк кореспондент Gazeta.ua поцікавився, які спеціальності будуть популярні у 2013 році і за яку роботу можна отримати найвищі зарплати.

Працівники яких спеціальностей отримують зараз найвищі зарплати?

Високі зарплати пропонують менеджерам з підбору персоналу - заробітна плата 5-8 тисяч гривень, програмістам – від 6 до 20 тисяч гривень, бренд-менеджерам – від 8 до 12 тисяч гривень. Заробітна плата залежить від досвіду роботи. Випробувальний термін на всі спеціальності від 1 до 3 місяців з окладом 50-70 % від майбутньої заробітної плати.

Чи можна розраховувати на працевлаштування і високу заробітну плату людям, які не мають вищої освіти?

Часто звертаються люди без освіти. Просять: знайди мені щось, не знаю що. Але для таких робота є завжди. Постійно затребувані кур'єри в інтернет-магазини, промоутери у супермаркети. Їм в основному пропонують роботу на дегустаціях за стійкою. Не менш затребувані оператори в колл-центр, які повинні обдзвонювати клієнтів з метою надання нових послуг, відповідати на дзвінки до "гарячих ліній". Якщо рік тому на вакансію з окладом 1,5 тисяч гривень працівники йшли у крайньому випадку, то зараз люди раді навіть такій ставці.

Які професії відживають себе?

Загинається кілька колись популярних професій – фахівці з кредитування, юристи, рекламісти. Відчувається надлишок бухгалтерів і юристів. 2007 року в університетах спостерігався бум саме на ці спеціальності. Якщо і з'являється вакантна посада, то часто знайти кандидата нереально важко. Серед 20-30 претендентів часто нема жодного висококваліфікованого фахівця".

Які спеціальності навпаки відновилися і скоро стануть ще більш популярними?

Підніматися будуть ті галузі, без яких країна не може існувати - це банківський сектор і виробництво. Сьогодні роботодавці шукають технологів з пошиття одягу і взуття, інженерів-проектувальників та технологів, будівельників, нянь, сімейних лікарів, гідів і спеціалістів з туризму, інтернет-рекламістів, веб-дизайнерів, бренд-менеджерів, які просувають товари чи фірми на ринку та івент-агентів, які займаються організацією розважальних заходів.

Які професії будуть найбільш високооплачуваними у наступні 5-10 років?

Через 5 років високооплачуваними будуть професії менеджера, аудитора, фахівця в області банківської справи, інвестицій і нерухомості, маркетолога, страховика і управлінця персоналом. Затребувані фахівці в сфері міжнародних відносин. Не дипломати і посли, а менеджери зі збуту продукції за кордон. Ринок праці відчує потребу у страхових агентах, бо українці відкривають для себе медичне і пенсійне страхування, страхування життя.

Які прогнози на 2013 рік?

Кількість пропозицій з працевлаштування залишається на рівні 2012 року. На цей рік усі прогнозують другу хвилю кризи. Більшість компаній взяли курс на збереження позицій, а не на розвиток. Штат швидше скорочуватимуть до кінця року, ніж набиратимуть нових співробітників. До середини 2013 року залишаться на посадах люди, які готові виконувати роботу за себе і свого колегу.

Зараз ви читаєте новину «Найвищі зарплати отримують бренд-менеджери і програмісти, загинається професія юриста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі