середа, 23 лютого 2011 10:05

"Нафтогаз" задумав конкурувати з "Газпромом" - ЗМІ

"Нафтогаз" задумав конкурувати з "Газпромом" - ЗМІ

НАК "Нафтогаз Україна" має намір відновити експорт газу в Польщу. Планує поставити палива на суму до 90 млн дол. А в майбутньому збільшити експорт у 10 разів. Про це пише видання "Комерсант Україна" з посиланням на свої джерела в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості і "Нафтогазу".

Відповідно до джерел, Кабінет міністрів України готує постанову, яка дасть змогу експортувати газ з України до Польщі. У прес-службі уряду виданню підтвердили, що "готують постанову, яка врегулює експорт незначних обсягів газу до Польщі". Від подальших коментарів відмовилися. За наявною інформацією, документ планують затвердити до кінця тижня. Вже до кінця року - експортувати до 300 млн кубометрів газу.

Нагадаємо, в жовтні 2010 року "Нафтогаз" відновив експорт українського газу до Польщі. Дочірнє підприємство "Укргазвидобування" здійснювало поставки до Хрубешува, Польща. До кінця року експортовано менше 10 млн куб. м газу.

З 1 січня 2011 р. постачання припинили.

"Це пов'язано з тим, що за контрактом з "Газпромом" ми з початку року не можемо експортувати російський газ. А газ власного видобутку повинен продаватися тільки на внутрішньому ринку, згідно з постановою Кабміну № 1729 від 27 грудня 2001 року", - пояснило джерело видання в Міненерговуглепромі.

За його словами, в Кабміні готують зміни до цієї постанови. Вони дадуть змогу у поточному році експортувати в Польщу до 300 млн кубометрів газу. В майбутньому - до 3 млрд кубометрів на рік. З урахуванням підвищення з березня цін на газ на польському ринку до 290-300 дол за тисячу куб. м, "Нафтогаз" в 2011 р. зможе виручити від продажу заявленого об'єму до 90 млн дол.

Нагадаємо, раніше в "Газпромі" повідомили, що в березні вартість газу для Західної Європи зросте на 15-20%, у той час як для українських промисловців подорожчання через відмінності у формулі ціноутворення буде не настільки значним. Так, в II кварталі ціна імпортного газу для України підвищиться на 4,1% в порівнянні з I кварталом, до 275 дол. за тисячу кубометрів.

Такі плани Україні стурбували російського монополіста.

"З невеликим перетіканням газу у розмірі 100-200 млн кубометрів ще можна погодитися, але обсяг понад 1,5 млрд кубометрів при ємності польського газового ринку в 14 млрд кубометрів - це десята частина ринку і конкуренція для нашого палива", - заявило виданню високопоставлене джерело в "Газпромі", додавши, що постараються шляхом переговорів переконати Україні поставляти не більше 1,5 млрд кубометрів.

Зараз ви читаєте новину «"Нафтогаз" задумав конкурувати з "Газпромом" - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі