понеділок, 21 лютого 2011 09:15

У Нафтогазі вже придумали, як розрахуватися з РосУкрЕнерго

У Нафтогазі вже придумали, як розрахуватися з РосУкрЕнерго

Оприлюднена схема розрахунку НАК "Нафтогаз Україна" за газ, відібраний у компанії РосУкрЕнерго 2009 року. Газ для цього купуватимуть за рахунок боргу РУЕ перед "Газпромом" і коштів, які російська монополія надасть НАК під 4% річних.

На сайті Міжнародного валютного фонду опублікований текст меморандуму між Україною і МВФ від 10 грудня 2010 року. Він містить схему повернення газу від НАК "Нафтогаз України" компанії РосУкрЕнерго. У документі зазначено, що врегулювання комерційної суперечки включає закупівлю "Нафтогазом" у "Газпрому" 12100 млн кубометрів газу і щомісячну, протягом 2011 року, його передачу РУЕ, пише "Коммерсант-Україна".

Для закупівлі необхідного обсягу палива "Нафтогаз" отримає від РУЕ 1,5 млрд дол як сплату боргу перед "Газпромом" без урахування штрафних санкцій у розмірі 200 млн дол. Крім того, "Газпром" надасть українській монополії авансовий платіж за послуги з транзиту газу у розмірі 1,5 млрд дол, який буде погашений в 2011-2015 роках.

У результаті втрати "Нафтогазу" становитимуть близько 1,1 млрд дол. Водночас схема дасть змогу забезпечити завантаження української газопровідної системи на найближчі чотири роки, зазначають експерти.

Нагадаємо, Україна щороку отримує за транзит газу від 800 млн дол до 1,1 млрд дол. Тобто зазначена сума буде повернена за рік-два, говорить Максим Шеїн з ІК "Брокеркредитсервіс". Платіж буде здійснений у вигляді кредиту за ставкою 4% річних. У меморандумі також зазначено, що "Газпром" погодився збільшити річні обсяги транзиту газу територією України з 100 млрд кубометрів до 112 млрд кубометрів на період до 2015 року. За даними Міністерства енергетики та вугільної промисловості, НАК почала повертати газ РУЕ в грудні минулого року. Станом на 1 лютого його загальний обсяг становить близько 4,2 млрд кубометрів на суму більше 1,1 млрд дол додаткового доходу.

Зараз ви читаєте новину «У Нафтогазі вже придумали, як розрахуватися з РосУкрЕнерго». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі