понеділок, 25 травня 2020 11:00

Нафта почала дорожчати: як це вплине на вартість бензину в Україні

Нафта почала дорожчати: як це вплине на вартість бензину в Україні
Поки на АЗС ціни на бензин і дизельне паливо стабільні. Фото: pixabay.com

Нафта марки Brent подорожчала до $34,24. Липневі нафтові котирування WTI досягли $32,37 за бар.

Нафтові котирування подорожчали через зменшення видобутку в країнах ОПЕК, поступове послаблення антивірусних обмежень та збільшення попиту на нафтопродукти, пише ubr.ua.

"Країни-члени ОПЕК на чолі з Саудівською Аравією обіцяють подальше скорочення обсягів видобутку. Однак зростання цін на нафту може посприяти збільшенню видобутку, особливо в країнах, де доходи від нафти становлять основну частину доходів бюджету. Це може вплинути на те, що ціни нафтопродуктів продовжать зростати з ослабленням карантинних заходів", - каже експерт паливного ринку Леонід Косянчук.

Поки на АЗС ціни на бензин і дизельне паливо стабільні. У середньому А-95 і ДП продають по 21,85 і 21,28 грн/л відповідно.

"Швидше за все, колишню ціну на нафту марки Brent на рівні $60 побачимо хіба наприкінці 2021-го. Цьогоріч у червні-грудні середня ціна буде коливатися біля позначки $30", - говорить Косянчук.

Щоправда, Україна купує не нафту як сировину, а готові нафтопродукти. Тому процеси на біржі нафтопродуктів і нафтовій біржі не синхронізовані за часом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Автогаз дорожчав увесь тиждень: як змінилися ціни на АЗС

"Тобто котирування на нафтопродукти у більшій мірі залежать від співвідношення попиту і пропозиції на ринку, а ціна в Україні залежить від цін зовнішнього ринку нафтопродуктів та курсу національної валюти. Нафтові ж котирування можуть служити лише орієнтиром для довгострокового прогнозування майбутніх цінових трендів - на 2-3 місяці", - наголосив експерт.

Останній тиждень почала зростати ціна автомобільного газу. Це пов'язано з дефіцитом імпортного ресурсу. Однак подорожчання пального в роздріб не перевищило 7,5%. Воно залишається економічно привабливим, якщо різниця у вартості становить 55-60% від ціни А-95 бензину. Зараз різниця не перевищує 42%. Крім того, проблем з поставками ресурсу в країну немає.

У квітні 2020-го уперше в історії нафтові котирування обвалилися до від'ємних показників. Травневі ф'ючерси техаської нафти WTI упали на 300% - до мінус $38,3 за барель. Через це стрімко подешевшала еталонна російська нафта Urals.

Зараз ви читаєте новину «Нафта почала дорожчати: як це вплине на вартість бензину в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі