понеділок, 04 травня 2020 11:49

Нацбанк спрогнозував, скільки грошей перекажуть заробітчани 2020 року

Нацбанк спрогнозував, скільки грошей перекажуть заробітчани 2020 року
Падіння переказів від заробітчан зможуть компенсувати. Фото:pixabay

Обсяги грошових переказів українських трудових мігрантів за підсумками 2020 року складуть близько 10 млрд дол.

Такий оновлений прогноз щодо грошових переказів наводить в Інфляційному звіті Національний банк України, передає "Громадське".

Перед цим НБУ прогнозував, що перекази трудових мігрантів навпаки зростуть: з 12 млрд дол. 2019 року до 12,5 млрд дол. 2020-го. Але через коронавірус та карантин значна частина заробітчан, за розрахунками НБУ - близько 10%, повернулися до України, ще близько 10% скасували свої поїздки на сезонні роботи за кордон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шмигаль готовий відпускати заробітчан за кордон

"Водночас доходи тих працівників, які залишилися за кордоном, знизяться внаслідок охолодження економіки цих країн. З огляду на це Національний банк переглянув прогноз обсягу переказів трудових мігрантів в Україну з 12,5 до 10 млрд дол. США", - зазначають в інфляційному звіті.

Цей прогноз може справдитися, оскільки у ІІ півріччі 2020 року ділова активність буде відновлюватися, а карантинні заходи у світі скасовуватися.

"Проте падіння переказів від заробітчан буде більше ніж компенсоване зниженням витрат українців на подорожі", - повідомили у звіті Нацбанку.

Серед країн Європи та Центральної Азії 2019 року Україна стала однією з держав, яка отримала найбільше грошових переказів. Трудові мігранти переказали додому $15,8 млрд, про це свідчать розрахунки у доповіді Світового банку. Грошові перекази мігрантів становлять близько 10% від ВВП України.

Зараз ви читаєте новину «Нацбанк спрогнозував, скільки грошей перекажуть заробітчани 2020 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі