середа, 04 березня 2020 11:43

Нацбанк пояснив, як заробити на депозитах

Нацбанк пояснив, як заробити на депозитах
Депозити подешевшали через зниження облікової ставки. Але залишаються прибутковими. Фото: prodengi.kz

Депозити подешевшали на 3-4%. Ставки за вкладами продовжать падати, говорить заступник голови Нацбанку Дмитро Сологуб.

"Банки можуть вичікувати і знижувати свої відсотки пізніше. Ставки по депозитах юридичних осіб теж знизилися, причому ще серйозніше, ніж у фізичних осіб", - пояснює він, передає "Сегодня".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Спрогнозували курс гривні до кінця року

За його словами, також подешевшали кредити. Продовжать ставати доступнішими, якщо облікова ставка досягне 7%.

"У 2012-2013 роках депозити брали під 15-20%, інфляція була практично нульова. Далі вона стрімко зросла - і люди втратили усе. Тому Нацбанк ставить перед собою завдання забезпечити стабільно низьку інфляцію. Щоб людина, яка поклала гроші на депозит під 7%, могла реально заробити 2%, якщо інфляція становитиме 5%. А не так, як раніше, коли депозит 15%, а потім інфляція зростає до 25% і заощадження знецінюються", - наголошує Сологуб.

Наприкінці 2019-го Нацбанк знизив облікову ставку з 15,5 до 13,5%. У січні 2020-го облікову ставку встановили на рівні 11%. До кінця 2020-го Нацбанк планує досягти 7%. Щоправда, для цього потрібні низький рівень інфляції, зростання купівельної спроможності українців і розвиток економіки.

Зараз ви читаєте новину «Нацбанк пояснив, як заробити на депозитах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі