понеділок, 13 січня 2020 14:41

Нацбанк дав прогноз про курс гривні у 2020 році

Нацбанк дав прогноз про курс гривні у 2020 році
Зміцнення гривні стримувалося невизначеністю, пов'язаною з подвійними виборами в країні. Фото: politeka.net

В 2020 році курс гривні може помірно коливатися в обидва боки, зокрема й зміцнюватися.

"Під час кризи ми спостерігали шокову девальвацію гривні. Вона була викликана не економічними чинниками, а очікуваннями і страхом. Нинішнє зміцнення гривні – це результат реформ останніх років. Воно могло б початися й раніше. Але якоюсь мірою стримувалося невизначеністю, пов'язаною з подвійними виборами в країні", - розповіла перша заступниця голови НБУ Катерина Рожкова в інтерв'ю FinClub.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На валютному ринку без змін: долар закріпився на новій позначці

За словами Рожкової, подібна ситуація була в Чехії та Польщі на початку 2000-х.

"Курс, який зараз бачимо, – це відображення ринкових тенденцій. Нацбанк викупив до резервів рекордний обсяг валюти за останні 14 років – $7,9 млрд у 2019-му. При цьому нерезиденти завели близько $4,3 млрд в ОВДП. Тобто були й інші чинники зміцнення гривні. Зокрема, зростання продуктивності в агросекторі, зовнішнє фінансування, яке залучали державні та приватні компанії", - додала вона.

У 2019 році міжнародні резерви України зросли до семирічного максимуму - $25,3 млрд. Востаннє більший обсяг було зафіксовано ще у грудні 2012 року.

Зараз ви читаєте новину «Нацбанк дав прогноз про курс гривні у 2020 році». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі