понеділок, 19 грудня 2016 16:13

МВФ вимагав націоналізувати Приватбанк - експерт

МВФ вимагав націоналізувати Приватбанк - експерт
Trassa E-95

Міжнародний валютний фонд раніше наголошував на потребі націоналізувати один із великих українських банків. Однак не вказував який саме. Про це розповів у коментарі Gazeta.ua аналітик компанії "Альпарі" Антон Козюра.

"Націоналізацію Приватбанку не можна назвати несподіваною. Про це говорили. Деяка впевненість у тому, що це таки відбудеться, з'явилася після публікації вимог МВФ до України, необхідних для продовження кредитної лінії. У МВФ наголошували на необхідності націоналізації певного великого банку, назву якого не згадували. З контексту ставало ясно, що йдеться саме про Приватбанк", - говорить Козюра.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Націоналізація Приватбанку: експерт назвав ризики для економіки

У Міжнародному валютному фонді привітали новину про націоналізацію одного з найбільших банків країни.

"Це рішення прийняли, щоб гарантувати надійність операцій банку. Він має системну роль у фінансовій системі України. Останні місяці в банку докладали недостатньо зусиль для посилення адекватності його капіталу", - сказала очільниця МВФ Крістін Лагард.

На думку Козюри, у руках власників банку залишаються механізми впливу на нього.

"У пана Коломойського, попри відсторонення від керівництва, зосереджені важелі, які можуть паралізувати роботу банку та фінансової системи всієї країни. Буде він робити це чи ні - від цього залежить подальша доля банка. Якщо він їх не застосує, держава спробує відділити токсичні активи від здорових. Здорові - продадуть. Токсичні зберігатимуть на державному балансі, щоб у довгостроковій перспективі їх погашати", - коментує аналітик "Альпарі".

"Націоналізація Приватбанку записана в меморандумі України з МВФ. Це була одна з умов отримання чергового траншу. Його могли б не дати в січні-лютого саме через невиконання цієї умови. У Приватбанку великі зобов'язання перед клієнтами, які він міг не виконати без належної докапіталізації", - прокоментував "Голосу столиці" фінансовий експерт Ігор Львов.

Уряд за пропозицією Національного банку і акціонерів Приватбанку 18 грудня прийняв рішення націоналізувати фінансову установу. Держава отримає 100% капіталу Приватбанку.

Зараз ви читаєте новину «МВФ вимагав націоналізувати Приватбанк - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі