середа, 07 березня 2018 16:24

МВФ чекає масштабної земельної реформи в Україні

МВФ чекає масштабної земельної реформи в Україні
30 грудня 2017 року президент Петро Порошенко підписав закон про продовження на 1 рік мораторію на продаж чи відчуження іншим способом земель сільськогосподарського призначення. Фото: agropolit.com

Проведення земельної реформи — пріоритетне завдання для України. Незважаючи на те, що вимогу МВФ про її реалізацію відклали.

"Земельна реформа - один із ключових елементів програми реформ, які підтримуються Фондом. У середині минулого року ми погодилися, що для підготовки успішної земельної реформи необхідно більше часу. Зараз той момент. Ми чекаємо подачі законопроекту про масштабну земельну реформу до Верховної Ради", - заявив представник МВФ в Україні Йоста Люнгман, передає "Новое время".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт прокоментував продовження мораторію на продаж землі

30 грудня 2017-го президент Петро Порошенко підписав закон про продовження на 1 рік мораторію на продаж чи відчуження іншим способом земель сільськогосподарського призначення. Щоправда, це рішення символічне. Ринок землі не запрацює доти, поки не приймуть відповідне законодавство.

Заборону продавати і купувати сільгоспземлі ввели ще 2002 року. Відтоді терміни дії мораторію переглядали 9 разів.

У Міністерстві аграрної політики вважають, що після зняття мораторію на продаж землі 1 га сільськогосподарського призначення коштуватиме $2,5 тис. Це майже 70 тис. грн. У разі зняття мораторію, продати земельні паї мають намір майже 10,4% власників. Пропозиція на ринку земель може становити 1,5-2,8 млн га сільгоспугідь.

Зараз ви читаєте новину «МВФ чекає масштабної земельної реформи в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі