вівторок, 06 березня 2012 19:10

Може збутися будь-який прогноз росту цін на бензин - експерт

Може збутися будь-який прогноз росту цін на бензин - експерт

В Україні можуть збутися будь-які прогнози щодо зростання цін на нафтопродукти.

Таку думку висловив заступник директора аналітичного центру "Експертна рада" Гліб Простаков в ефірі "Ера FM".

"Ринок дуже знервований. Якщо почнуться військові дії проти Ірану, який є великим постачальником, якщо буде перекрито Ормузьку протоку, по якій експортується значна частина нафти, в тому числі з Саудівської Аравії, безумовно, це призведе до масштабного короткострокового стрибка цін на нафту. Тоді ринок буде абсолютно непередбачуваний", - сказав він.

За його словами, підвищення цін на бензин в Україні не буде пов'язано з "накруткою" посередників.

"Не думаю, бо якщо це окремі учасники, які продають нафтопродукти вище від граничної ціни, то вони будуть неконкурентні. Все-таки на українському ринку величезна кількість автозаправних мереж, є внутрішня конкуренція", - зазначив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Черкащині провалюється програма "Доступне житло": Охочих майже нема

Крім того, кажучи про рівень контрабанди та фальсифікації бензину в Україну, фахівець зазначив, що ця проблема безпосередньо пов'язана з низькими стандартами якості.

"Проконтролювати це: фальсифікат, контрабанда, неякісне паливо - проконтролювати неможливо. За відсотками дуже складно судити, але я думаю, що це не менше 10-15% всього палива, яке продається на українському ринку. Тому що величезну конкуренцію фальсифікат і контрабанда складають тим мережам, які торгують на північному сході країни. Там контрабанда йде в тому числі з Російської Федерації. І конкуренції з ними легальні виробники і трейдери не витримують".

"У Білорусі ж виробляються високоякісні продукти на Мозирському НПЗ, тому поставляти їх контрабандою або щоб звідти йшли неякісні нафтопродукти - просто немає сенсу", - додав Простаков.

Зараз ви читаєте новину «Може збутися будь-який прогноз росту цін на бензин - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі