пʼятниця, 06 липня 2018 10:45

Монопольна змова НАК "Нафтогаз" і Укртрансгаз призведе до подорожчання газу - нардеп Войціцька

Монопольна змова НАК "Нафтогаз" і Укртрансгаз призведе до подорожчання газу - нардеп Войціцька

Нафтогаз і Укртрансгаз вступили в змову з метою заблокувати запуск ринку добового балансування в газотранспортній системі України. Про це заявила під час засідання комітету парламенту з питань паливо-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки народний депутат України від фракції "Самопоміч" Вікторія Войціцька.

Своїми діями 2 найбільших монополісти перешкоджають запровадженню прозорих механізмів на українському ринку газу. І саме відсутність ринку добового балансування неминуче призведе до подорожчання газу, вважає депутат. Наприклад, в квітні газ торгується на біржових торгах по 8.500 грн за м3, що значно нижче тієї вартості, за якою дочірнє підприємство "Нафтогаз" "Укртрансгаз" закриває небаланси - по 11.500 грн за м3, а це - мільярди гривень різниці щороку, які зрештою монополісти забирають з кишень наших громадян.

Рішення про впровадження добового балансування на ринку природного газу прийняла Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) ще в кінці грудня 2017 року. Відтоді монополісти ринку активно протидіють його впровадженню.

Цією постановою вносяться зміни до Кодексу ГТС, Кодексу газорозподільних систем, Кодексу газосховищ, Правил постачання природного газу, Типового договіру транспортування природного газу, Типового договіру розподілу природного газу, Типового договіру зберігання (закачування, відбору) газу, Типового договіру поставки природного газу постачальником "останньої надії".

"Метою постанови є гармонізація правил балансування, усунення перешкод для транскордонної торгівлі природним газом і формування прозорої процедури подачі і створення прозорих механізмів розгляду планів розвитку ГТС. Зокрема, удосконалення нормативно-правових актів, що регулюють відносини між суб'єктами ринку природного газу, здійснення заходів, спрямованих на ефективне функціонування лібералізованого внутрішнього ринку природного газу, а також імплементація Регламенту ЄС №312", - говориться в коментарях до документу.

Треба відзначити, що документ був погоджений з АМКУ. НКРЕКП провела консультації з Секретаріатом Енергетичного Співтовариства про відповідність положень постанови Комісії європейського законодавства. У документі були враховані всі пропозиції Секретаріату Енергетичного Співтовариства, що підтверджено листом щодо їх обліку.

Добове балансування повинне запрацювати з 1 серпня 2018 року. Також передбачений перехідний період, протягом якого відбудеться адаптація ринку до нових умов і тестування інформаційної системи.

Монополісти українського ринку газу - Укртрансгаз і НАК "Нафтогаз" активно виступають проти прийняття документа в поточній редакції, посилаючись на, нібито, його невідповідність нормам законодавства ЄС.

Глава НКРЕКП Оксана Кривенко активно підтримує впровадження добового балансування. Її команда вступила у відкрите протистояння з монополістами, які всіма способами гальмують запуск моделі прозорого газового ринку.

Зараз ви читаєте новину «Монопольна змова НАК "Нафтогаз" і Укртрансгаз призведе до подорожчання газу - нардеп Войціцька». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі