пʼятниця, 13 вересня 2013 19:00

Миттєвих вигод від ЗВТ с Європою не буде - експерт

Миттєвих вигод від ЗВТ с Європою не буде - експерт
Олександр Жолудь. Фото: gart.org.ua

Якогось миттєвого ефекту позитивного чи негативного ефекту від приєднання України до зони вільної торгівлі не буде. Про це в коментарі Gazeta.ua звявив економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.

"Коли Україна у 2005 році вступила у Світову організацію торгівлі, вона досить сильно знизила свої тарифи. Зона вільної торгівлі з ЄС фактично не зменшує додаткових тарифних обмежень, які можуть миттєво впливати на торгівлю. Обмеження, які в нас наявні, і так досить нежорсткі"- зазначив експерт.

Він сказав, що обмеження по захищених галузях мають тривати і після підписання цього договору з ЄС. Це стосується тарифу на авто. У тексті угоди прописано, що Україна може знизити тарифні ставки, а може їх тримати, якщо вона доведе, що зниження призведе до суттєвих втрат для вітчизняного виробника.

"Водночас треба розглядати підписання зони вільної торгівлі з ЄС як можливості потенційні для виходу українських товарів на європейські ринки. Не треба це сприймати як обов'язок ЄС купувати наші товари. Ми поступово будемо приводити наші умови виробництва до європейських норм, і нетарифні обмеження, які існують в торгівлі між двома країнами, зменшаться. Але йдеться про середньотермінову перспективу. Не треба очікувати миттєвих вигод від підписання цієї угоди. Це потенціал для майбутнього розвитку", - наголосив економіст.

Жолудь наголосив, наскільки швидко та чи інша галузь гармонізує норми свого виробництва з європейськими, настільки активніше вона буде працювати на ринку ЄС. Це значною мірою залежить від самих виробників.

Зараз ви читаєте новину «Миттєвих вигод від ЗВТ с Європою не буде - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

19

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі