середа, 21 грудня 2011 14:02

Менеджери "Нафтогазу" почали заробляти на мільярдних фінпотоках - ЗМІ

Менеджери "Нафтогазу" почали заробляти на мільярдних фінпотоках - ЗМІ

Перехід НАК "Нафтогаз України" на оплату поставок імпортного газу російськими рублями дозволив вибудувати нову схему заробітку на мільярдних фінансових потоках, які контролюють менеджери компанії.

Про це заявив директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич.

За його слвоам, Інституту енергетичних досліджень вдалося з'ясувати подробиці нової схеми оплати за поставки російського газу.

"Нафтогаз", нібито, не проводив тендерів з визначення фінансової організації, якій відводилася роль покупця досить великої суми російської валюти для її подальшого продажу держкомпанії. На безальтернативній основі продавцем 7,2 млрд. російських рублів для "Нафтогазу" став "Дельта Банк", розповів експерт.

Остання угода з придбання Дельта Банком ОВДП у "Нафтогазу" на суму 3,6 млрд грн була проведена 2 грудня. Саме на цю дату припадає і стрибкоподібне зростання курсу російського рубля на міжбанківському ринку. Угоди на міжбанку 2 грудня відбувалися за курсом близько 0,261 грн/1 рубль, що свідчить про збільшення інтересу до російської валюти на тлі зростання попиту на неї, в т.ч. для розрахунків за імпортний газ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Санаторій ДУСі замовив ремонт котеджу за 10 мільйонів

Таким чином, для оплати 1/2 листопадових поставок російського газу "Нафтогаз" використовував 1,8 млрд грн (7,2 млрд рублів), тобто половину отриманої від "Дельта Банку" суми за продані ОВДП.

За інформацією Інституту енергетичних досліджень, відсутність контролю над проведенням операцій з купівлі валюти або наявність неформальних домовленостей призвели до перевищення курсу російського рубля над міжбанківським при покупці його "Нафтогазом" у "Дельта Банку". При купівлі 7,2 млрд рублів завищення курсу російської валюти на 1 копійку дозволяє "Дельта Банку" окрім комісії за продаж валюти додатково "заробити" на угоді близько 1,8 млн грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні долар подорожчав на 1 копійку, курс євро піднявся на 9 копійок

"Виникає закономірне питання: чи знало керівництво "Нафтогазу" про особливості проведених операцій по купівлі рубля, чи здійснюється контроль над валютними операціями з боку відповідних підрозділів держкомпанії та правоохоронних органів, і хто відповість за завдані збитки?" - зазначив Марунич.

Зараз ви читаєте новину «Менеджери "Нафтогазу" почали заробляти на мільярдних фінпотоках - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі