вівторок, 17 березня 2020 10:00

Курс валют: економісти назвали причини та наслідки дорогого долара

Курс валют: економісти назвали причини та наслідки дорогого долара
Підрахувати економічні збитки від карантину можна буде після нормалізації ситуації. Фото: politeka.net

Долар почав дорожчати з 9 березня. На 17 березня офіційний курс Нацбанку становить 26,52 грн/дол. Обмінники валюту продають ще дорожче. У середньому по 27,64 грн/дол.

Економісти розповіли Gazeta.ua, чому долар продовжує дорожчати і якими будуть наслідки карантину для України.

Ярослав Жаліло, економіст:

"Посилилися ризики глобальної економічної кризи. 9 березня, у "чорний понеділок", обвалилися фондові індекси. Фахівці пов'язують це з глобальними погіршеннями очікувань через пандемію коронавірусу. Крім того, зросла невизначеність через протиепідемічні заходи всередині країни. Також вплинули довгострокові негативні очікування бізнесу та зміна уряду", - говорить Жаліло.

За його словами, незабаром ситуація може посилитися падінням обсягів експорту, закриттям контрактів та ускладненням логістики як усередині країни, так і на кордоні.

"Ситуація може погіршитися у банківському секторі та в бюджетній сфері. Частині бізнесів буде завдано збитків, інколи доведеться призупиняти роботу. Щоправда, попит на імпортні товари зменшується, призупиняються туристичні, політичні та ділові поїздки за кордон. Доходи зростатимуть значно повільніше. Тому попит на валюту ставатиме меншим. Це може трохи пригальмовувати девальваційні тенденції. Курс гривні просідатиме, але не катастрофічно", - каже економіст.

Додає, що на карантині хочуть заробити спекулянти.

"Недобросовісні торгові мережі можуть підвищувати ціни. За цим має стежити Антимонопольний комітет. Також в обмінниках неприродно велика різниця між купівлею та продажем валюти", - резюмує Жаліло.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гірше не буде: експерт пояснив зміни в економіці

Олександр Охріменко, економіст:

"За минулу п'ятницю українці з банків забрали майже 4 мільярди гривень. Частину грошей кинули на умовну гречку, а частину швидко обміняли на долари. Якщо паніка почне наростати, то наші люди знову ж таки можуть почати обмінювати долари і масово запасатися продуктами та необхідними медикаментами. Спекулянти своєю чергою намагаються заробити на нестабільному курсі. Однак треба пам'ятати, що в один день можна втратити все", - каже Охріменко.

У вихідні федеральна резервна система США знизила облікову ставку до нуля.

"Долари знецінюються, і їх стає багато. Для України це має негативні наслідки, оскільки ми - експортно-орієнтована країна. Незабаром український експорт втратить через закриття кордонів з іншими країнами. Зменшаться перекази від українських заробітчан. Якась частина підприємств за кордоном закриється. Щоправда, не всі трудові мігранти й зараз можуть повернутися додому. Декому взагалі не заплатили, і вони не мають можливостей купити квитки. Цьогоріч однозначно отримаємо менші грошові надходження від заробітчан, ніж було торік", - пояснює економіст.

За його словами, незабаром можемо побачити 27 грн/дол. Поки ж Нацбанк стримує подорожчання. Виходить на міжбанк з продажем валюти. Якби не робив цього, то курс уже був би 30 грн/дол.

"За січень-лютий виробництво Китаю впало на 13,5% - до рівня, який востаннє фіксували 30 років тому. Це катастрофічна ситуація. Вона матиме вплив і на українську економіку. Якщо наприкінці року побачимо зростання ВВП на рівні 0,5% – це буде добре. Імовірно, що за результатами 2020-го у нас промисловість впаде, реальні зарплати скоротяться, щоправда, зростуть номінальні. Водночас це результату не дасть, бо товари та послуги подорожчають. Однак сьогоднішній ажіотаж у магазинах позитивно впливає на торгівлю. У 4 рази зросла виручка в аптеках. У першому кварталі 2020-го побачимо зростання роздрібної торгівлі на 16-20%", - наголошує Охріменко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ексміністр економіки дав поради, які допоможуть пережити карантин

Андрій Новак, економіст:

"Знецінення гривні не має економічних підстав. Це вплив виключно психологічного фактору. Повторюється ситуація 1998-го. Тоді через внутрішні російські події рубль обвалився вп'ятеро. Гривня також зреагувала на це. Подешевшала у 2,5 раза. Сьогодні російський рубль обвалився майже на 10%, а гривня втратила 5%", - говорить Новак.

Пояснює, що людей треба заспокоїти. Зв'язку між тим, що відбувається з російським рублем та українською гривнею, немає.

"Зв'язку між тим, що відбувається з російським рублем та українською гривнею, немає як на рівні торгівлі, так і інвестицій. Імпорт та експорт, який ще залишився, відбуваються в доларах. Водночас регулятор щодня спалює сотні мільйонів доларів із золотовалютних резервів своїми інтервенціями, а гривня все одно девальвує. У більшості українців немає вільних коштів, щоб гратися в обмін валют. Долари скуповують на міжбанківському валютному ринку. Нацбанк може адміністративними діями контролювати комерційні банки, щоб ті занадто активно не купували валюти і не створювали її дефіциту", - каже економіст.

Пояснює, що підрахувати економічні збитки від карантину можна буде після нормалізації ситуації.

"Щоправда, будь-які скорочення поїздок за кордон чи зменшення переказів валюти матимуть відкладений попит споживання. Те ж стосується торговців чи виробників, які зараз обмежують свої операції", - резюмував Новак.

Національний банк протягом минулого тижня продав на міжбанківському валютному ринку $981,60 млн, щоб підтримати курс гривні.

Зараз ви читаєте новину «Курс валют: економісти назвали причини та наслідки дорогого долара». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі