вівторок, 13 жовтня 2020 12:09

Купити квартиру на вторинному ринку: як уберегти гроші від шахраїв

Купити квартиру на вторинному ринку: як уберегти гроші від шахраїв
У Мін'юсті радять перевірити, чи не був об'єкт нерухомого майна предметом судових спорів. Фото: unsplash

Варто з'ясувати, кому належить житло, чи існують щодо нього будь-які обтяження, отримавши інформаційну довідку з Державного реєстру речових прав.

Таку пораду дають фахівці Офісу протидії рейдерству.

Довідка дасть змогу з'ясувати:

- кому насправді належить квартира;

- чи є інші співвласники житла;

- коли нерухоме майно було набуто у власність та які підстави її набуття;

- чи зареєстровано будь-які права на нерухоме майно, крім права власності. Наприклад, право оренди, право господарського відання, право оперативного управління;

- чи наявні щодо нерухомого майна будь-які обтяження. Наприклад, арешт, заборона відчуження, іпотека.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Квартири подорожчали: де найвигідніше придбати житло

У Мін'юсті радять перевірити, чи не був об'єкт нерухомого майна предметом судових спорів. Це можна зробити за прізвищем власника на вебпорталі "Судова влада України".

"Скористайтеся інформацією із Єдиного реєстру боржників, аби впевнитися, що в нинішнього власника житла немає заборгованості зі сплати комунальних платежів. Зверніться до найближчого державного реєстратора, аби проаналізувати ланцюг переходів права власності на майно," - радять фахівці Офісу протидії рейдерству.

У Мін'юсті кажуть, що, якщо власники нерухомого майна часто і швидко змінювалися, це може бути тривожним сигналом для покупця та свідчити про шахрайські дії з майном.

Почастішали афери з квартирами померлих і ще живих самотніх людей. Шахраї привласнюють житло, продають і заробляють гроші.

Зараз ви читаєте новину «Купити квартиру на вторинному ринку: як уберегти гроші від шахраїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі