середа, 26 жовтня 2011 19:59

Краще позичати гроші в МВФ, ніж приватних кредиторів - експерт

Краще позичати гроші в МВФ, ніж приватних кредиторів - експерт

На погіршення платіжного балансу України значним чином вплинуло подорожчання енергоносіїв.

Таку думку висловив керівник аналітичного підрозділу інвестиційної компанії Олександ Вальчишин у ефірі Першого ділового каналу.

"Суттєву частку імпорту в Україні становлять енергоносії. І негативні цифри поточного торговельного балансу є результатом того, що ціни на нафту, нафтопродукти і природний газ досить суттєво зросли цього року. Саме це відіграє, на мій погляд, одну з головних ролей також у тому, що в нас погіршується і рахунок поточних операцій", - сказав він.

За його словами, у цій ситуації важлива співпраця з Міжнародним валютним фондом (МВФ).

"Під час кризи співпраця з Міжнародним валютним фондом була виключно кардинальною і виключно позитивною. І зараз усілякі позитивні тези щодо діяльності місії, яка зараз працює в Києві, будуть позитивно впливати на такий показник, як вгамування негативних очікувань щодо ситуації з платіжним балансом", - зазначив експерт.

"Але нам потрібні не тільки прості заяви, бо вони вгамують паніку щонайбільше на тиждень. Бажано, щоб місія МВФ закінчилась позитивно, хоча вірогідність отримання чергового траншу зараз незначна. Думаю, влада докладе більше зусиль наступного року, на який припадають перші платежі по тих кредитах, які ми отримали під час кризи 2008 року. Зробити це треба, щоб не йти до приватних кредиторів, які дають гроші під високі проценти", - додав Вальчишин.

Зараз ви читаєте новину «Краще позичати гроші в МВФ, ніж приватних кредиторів - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі