четвер, 03 вересня 2020 12:28

Корупція та спірні ситуації: бізнес вказав на недоліки роботи митниці

Корупція та спірні ситуації: бізнес вказав на недоліки роботи митниці
56% в Асоціації вважають, що корупція в митних органах залишається на попередньому рівні. Фото: unsplash

У першому півріччі 2020 року Європейська бізнес-асоціація оцінила діяльність митниці на 3,37 бала за 5-бальною шкалою. Цей показник на 0,02 бала нижчий, порівняно з другою половиною 2019 року.

56% в Асоціації вважають, що корупція в митних органах залишається на попередньому рівні, хоча 31% опитаних помітили зменшення її проявів.

Збільшилась кількість респондентів, задоволених якістю послуг і професіоналізмом посадових осіб на митниці – 54%. 10% незадоволені рівнем обслуговування. У минулому періоді таких було 44% і 24% відповідно, стверджують у ЄБА.

Найвищу оцінку експертів отримала робота системи "Єдине вікно". 67% відповіли, що здебільшого повністю задоволені користуванням "Єдиним вікном", 7% залишилися незадоволені. При цьому компанії вказують на нестачу злагодженої взаємодії між контролюючими органами та низьку активність митниці щодо координації такої взаємодії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розповіли, які товари найчастіше перевозять контрабандою

"Точкових покращень недостатньо, аби говорити про позитивну динаміку взаємодії бізнесу з митними органами. Всі процедури на митниці мають бути прості, зрозумілі та прозорі, а фактор людського втручання – зведений до мінімуму", - каже заступник директора з представництва інтересів компаній-членів ЄБА Світлана Михайловська.

З її слів, бізнес очікує на призначення постійного керівництва Держмитслужби, аби адмінреформа відомства могла бути завершена.

Експерти скаржаться на ускладнену й тривалу процедуру фітосанітарного й ветеринарного контролю, обтяжливий контроль товарів у дерев'яній тарі.

Бізнес стикається з вимаганням документів у паперовій формі на додачу до електронних, численними затримками, спірними ситуаціями стосовно митної вартості товарів. 39% опитаних повідомили, що мають зараз проблеми з коригуванням митної вартості.

Митниця виконала в липні 2020 року план на 100,4%, та зібрала до бюджету 25,63 млрд грн, що на 3,36 млрд грн менше, ніж у липні 2019-го.

Зараз ви читаєте новину «Корупція та спірні ситуації: бізнес вказав на недоліки роботи митниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі