неділя, 11 грудня 2011 20:01

"Комуналка" подорожчає на 30% - експерт

"Комуналка" подорожчає на 30% - експерт

Тарифи на житлово-комунальні послуги в Києві будуть підвищені після приватизації "Київенерго".

Таку думку висловив директор інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич в ефірі Першого ділового каналу.

"Тарифи на житлово-комунальні послуги доведені до 100-відсоткового рівня рентабельності тільки в кількох регіонах України. Київ не належить до таких регіонів. Очевидно, що процес подальшої приватизації енергоактивів призведе до підвищення тарифів. Однак я б не став ці процеси повністю пов'язувати один з іншим, тому що підвищення тарифу - це необхідна умова того, щоб енергокомплекс країни працював в нормальних ринкових умовах. В іншому випадку його потрібно дотувати", - сказав він.

"Дотації, як ми бачимо на прикладі того ж "Нафтогазу України", що несе на собі таке навантаження при поставках газу в тому числі на теплові потужності, призводять до багатомільярдних збитків, які переносяться на бюджет. В кінцевому підсумку споживач платить за них, тільки іншу ціну - оплачуючи запозичення в іноземних банків і МВФ", - додав експерт.

Марунич прогнозує, що зростання тарифів не перевищить 30%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МВФ вимагатиме підвищення цін на газ для населення навіть після угоди з Росією?

"Я очікую, що тарифи на газ для населення будуть підвищені на 30% у найближчі рік-півроку. А можливо, і до Нового року. Після закінчення опалювального сезону, думаю, очікує повсюдне підвищення тарифів на тепло, у тому числі в Києві. Тут уже питання в тому, наскільки міська влада зможе компенсувати це. Думаю, підвищення буде в рамках 20-30%", - зазначив він.

Нагадаємо, 9 грудня переможцем конкурсу з продажу 25% акцій ВАТ "Київенерго" став найбільший в Україні приватний вертикально інтегрований енергохолдинг "ДТЕК" бізнесмена Ріната Ахметова, висунувши пропозицію в 450,5 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «"Комуналка" подорожчає на 30% - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

25

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі