понеділок, 04 травня 2020 12:27

Коли економіка почне зростати - Нацбанк

Коли економіка почне зростати - Нацбанк
Зарплати почнуть зростати 2021-го. Тоді ж рівень безробіття повернеться до докризових 8-9%. Фото: pixabay.com

У квітні-червні розвиток економіки скоротиться на 11%. Безробіття зросте до 12%. Зарплати не підвищуватимуть.

Про це у щоквартальному інфляційному звіті повідомив Національний банк.

Водночас економіка почне відновлюватися у другому півріччі. Цьому сприятиме позитивний вплив зняття карантинних обмежень. Також м'яка фіскальна та монетарна політики. Збільшення урядом бюджетних видатків на подолання кризи й заходи НБУ з підтримки банківської системи.

Від запровадження карантину найбільше постраждали сектори послуг, роздрібна торгівля, транспорт. Після закінчення карантину вони частково відновляться. Туризм і пов'язані з ним авіаційні послуги повноцінно повернуть втрачене тільки наступного року. Металургія зазнає збитків через звуження зовнішнього попиту в умовах глобальної економічної кризи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Реальні доходи українців знизяться через коронавірус - НБУ

Прогнозують збереження попиту на сільськогосподарську продукцію. При цьому можливе зменшення обсягів врожаю зернових через погіршення погодних умов.

Зарплати почнуть зростати 2021-го. Рівень безробіття повернеться до докризових 8-9%.

У березні середня зарплата українців зросла на 599 грн порівняно з лютим, передає Держстат. На 1 квітня становила 11 446 грн. У Києві досягла 17 990 грн.

Зараз ви читаєте новину «Коли економіка почне зростати - Нацбанк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі