понеділок, 09 вересня 2019 16:00

Картопля коштує рекордно дорого – імпорт не допомагає

Картопля коштує рекордно дорого – імпорт не допомагає
Картопля коштує 8,5-9,5 грн/кг у гурті. Фото: volyn24.com

В Україні картопля коштує значно дорожче, ніж в Росії чи Білорусі.

Щоб збитти ціну, овочі активно імпортують, пише Еast-fruit.

"За українську картоплю фермери просять у середньому близько 8,5-9,5 гривень, або 0,34-0,38 доларів за кілограм. У Росії овоч можна купити по 0,15 доларів. У Білорусі картопля коштує вдвічі дешевше, ніж в Україні - близько 0,18-0,19 доларів", - говорить економіст інвестиційного департаменту продовольчої і сільськогосподарської організації ООН Андрій Ярмак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що подорожчає восени

На вихідних, незважаючи на збільшення пропозиції картоплі на ринку, ціни зросли ще, додає він.

Водночас Білорусь встановила нерівні правила доступу торгівлі картоплею. Так, овоч з Білорусі в Україну можуть завозити без обмежень. Українські експортери зобов'язані доводити, що їхня картопля вирощують на ділянках, вільних від карантинних організмів.

З 1 вересня чинності набрала директива, яка передбачає посилення заходів захисту ЄС від шкідливих карантинних організмів. Імпортери відмовляються від закупівель овочів і фруктів у країн, які не входять до складу ЄС. Водночас Україну внесли до списку країн, які відповідають новим вимогами безпеки продукції.

Зараз ви читаєте новину «Картопля коштує рекордно дорого – імпорт не допомагає». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі