четвер, 20 жовтня 2011 17:36

Як вибратися з боргів перед банками

Як вибратися з боргів перед банками

З хронічними боргами перед банками можна покінчити, якщо дотримуватись кількох порад. Інформаційний портал "Банки.ua" склав їх список, опитавши фінансових експертів.

Регулярно виплачувати більше, ніж мінімальна щомісячна виплата

Розмір щомісячного платежу складає 2-3% від тіла кредиту. Банки зацікавлені саме в такій системі, бо це дозволяє отримувати значний дохід за рахунок виплат за процентами. Тому треба повертати банку на кілька процентів більше. Треба поставити перед собою таке завдання. Спершу відкладати гроші на повернення кредиту. Наприклад, 600 грн у місяць, замість 450-500 — за графіком повернення платежів.

Треба проаналізувати повсякденні витрати.

За рахунок цього можна чітко з'ясувати, які витрати можна скоротити. І це буде додатковим резервом заощадження. Варто утримуватися від обідів в кафе. Брати їжу з дому. Відмовитися від десертів та інших слабкостей. Крім скорочення витрат, це ще й може звільнити від шкідливих звичок.

Зібрати усі борги за кредитними картками докупи.

Проаналізувати всі свої кредитні картки. На картку з низькою процентною ставкою варто перевести баланс з інших карток з вищими відсотковими ставками. Багато карток дозволяють це робити. Наприклад, обміняти 18%-ву ставку на 12%-у. Якщо банкомат такої операції не здійснює, треба домовитися про це у банку. Якщо не підуть назустріч, відмовитися від картки.

Якщо баланс дуже великий, щоб уміститися на одній картці з найменшою відсотковою ставкою, можна робити мінімальні виплати на картки з нижчими ставками. Натомість більшу частину коштів спрямувати на те, щоб повністю погасити борг по картці з найвищою ставкою. Як тільки баланс на ній вийде на нуль, той же підхід застосувати до наступної картки з високими відсотками. Ця тактика виплати боргу називається "снігова куля".

Ще один спосіб - перевести ваш високовідсотковий кредит з однієї картки на іншу. Деякі банки пропонують перевести баланси зі старих кредитних карток на їхню картку під 5,9% річних на строк до півроку. Тоді як "Приватбанк" та ряд інших нараховують на залишок боргу по картці 36% і більше на рік.

Задіяти заощадження

Пустити інвестиційні або депозитні рахунки на оплату боргів. Відсотки за кредитом значно вищі за дохід від тих, які нараховують за банківським депозитом.

Позичити під заставу страховки

Якщо позичати гроші під заставу полісу страхування життя, відсоткова ставка кредиту буде набагато нижчою, ніж будь-яка комерційна ставка. Таке перекредитування дозволить швидше виплатити борги. Якщо смерть настане до виплати боргів, їх перекриє страховка, яку отримає родина.

Допомога друзів і родичів

Друзі та родичі позичать на нетривалий строк, пробачать запізнілу виплату.

Брати кредит під заставу житла

Позика під майнову заставу обійдеться в 12-15% річних. Тоді як беззаставні позики видають під 18025% річних. За картковими рахунками — під 36-60% річних.

Домовитися із кредиторами

Якщо попередні поради не вдається застосувати, варто пояснити кредитору, що якщо не вийде переглянути умови виплати боргу, то доведеться оголосити себе банкрутом. Цей варіант звільняє від зобов'язання виплачувати кредит. Фінустанова має надати план виплати боргу на доступніших умовах. Кредитори зроблять усе можливе, перед тим, як спишуть борги. Адвокати допоможе домовитися. Існують компанії, які спеціалізуються на наданні такої допомоги тим.

Олександр Василенко

Зараз ви читаєте новину «Як вибратися з боргів перед банками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі