вівторок, 26 грудня 2017 14:04

Як рішення Стокгольму вплине на гривню

Як рішення Стокгольму вплине на гривню
Газпром платить Україні за транзит в два-три рази більше, ніж отримує за продаж власного газу. Фото: Корреспондент.net

Рішення Стокгольмського арбітражу в рамках суперечки між НАК "Нафтогаз України" і Газпромом матиме позитивний вплив на платіжний баланс України та курс національної валюти.

"Газпром платить Україні за транзит у два-три рази більше, ніж зможе отримувати за продаж власного газу. У держбюджеті будуть гроші, щоб платити зарплати і пенсії бюджетникам, нараховувати субсидії. В Україні не буде дефіциту торгового балансу. Тому курс гривні не виросте. І економіка покаже позитивну динаміку", - вважає головний комерційний директор НАК Юрій Вітренко, пише "Інтерфакс-Україна".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому Нафтогаз не готовий заплатити Газпрому $2 млрд

Крім цього, він наголосив, що відсотки - 0,03% в день, що нараховуються на $2,019 млрд боргу Нафтогазу перед Газпромом у період з 22 грудня 2017 року і до моменту розрахунку, будуть істотно нижчі, ніж зростання зустрічних зобов'язань.

"Відсотки, які щодня нараховуються за нашими позовними вимогами в рамках Стокгольмського арбітражу по транзитному контракту становлять від $1 до $3 мільйонів", - прокоментував Вітренко.

НАК "Нафтогаз України" переміг Газпром у Стокгольмському арбітражі за контрактом на поставку газу по всіх спірних питаннях. Арбітраж повністю відхилив вимоги Газпрому по положенню "бери-або-плати" на $56 млрд у 2012-2017 роках. Також суд знизив ціну російського газу для України у II кварталі 2014 року до $352 за тис. куб. При цьому Газпром упевнений у своїй перемозі в суді і заявив, що Україна повинна заплатити $2 млрд, а контракт 2009 року залишається чинним до 2019 року.

Зараз ви читаєте новину «Як рішення Стокгольму вплине на гривню». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі