понеділок, 29 січня 2024 11:46

Інфляція пришвидшиться: НБУ дав прогноз щодо зростання цін

Інфляція пришвидшиться: НБУ дав прогноз щодо зростання цін
Упродовж найближчих кількох місяців інфляція буде в доволі безпечному діапазоні. Фото: pixabay.com

У найближчі місяці в Україні очікується помірне зростання споживчих цін, прогнозує Національний банк.

Водночас у другій половині року інфляція прискориться, заявив голова НБУ Андрій Пишний під час телемарафону, передає Gazeta.ua.

"Упродовж найближчих кількох місяців інфляція буде в доволі безпечному діапазоні від 4 до 6 відсотків. Наприкінці 2024 року інфляція становитиме вже 8,6 відсотки", - сказав він.

Із середини року інфляція пришвидшиться через вичерпання ефектів високих минулорічних врожаїв. Додатково на ціни тиснутиме подальше відновлення споживчого попиту, а також перенесення витрат бізнесу на споживчі ціни, зокрема через усе ще високі безпекові ризики та підвищення зарплат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні дешевшає популярний продукт

"Станом на кінець 2023 року інфляція на рівні 5,1 відсотки - це фактично ціль, яку НБУ, як інституція, що відповідає за монетарну політику, визнав для себе як певний інфляційний таргет. Але з початку війни ми відмовилися від інфляційного таргетування і перейшли в режим антикризового управління. Залишаємо облікову ставку на рівні 15 відсотків саме заради того, щоб інфляція, яка може пришвидшитися протягом 20224 року, була контрольованою і досягла своєї цілі вже у 2025 році", - пояснив Пишний.

Валюта дорожчає четвертий день поспіль. Національний банк України на 29 січня встановив офіційний курс долара на рівні 37,78 грн. Він підскочив за вихідні одразу на 26 коп. Євро тим часом виріс на 17 коп. і коштує 41,05 грн, повідомляє сайт НБУ. Офіційний курс польського злотого становить 9,37 грн.

В обмінних пунктах купують долар у середньому по 37,85 грн, євро по 41,15 грн.

Зараз ви читаєте новину «Інфляція пришвидшиться: НБУ дав прогноз щодо зростання цін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі