пʼятниця, 15 березня 2024 17:40

Хмельницька атомна електростанція стане найбільшою у Європі

Хмельницька атомна електростанція стане найбільшою у Європі
На Хмельницькій атомній електростанції добудують два блоки. Фото: mev.gov.ua

На Хмельницькій атомній електростанції добудують два блоки і встановлять два нові реактори АP1000.

АЕС буде найбільшою у Європі. Про це сказав міністр енергетики Герман Галущенко в інтерв'ю "Укрінформ".

"Ми плануємо поновити роботи на третьому та четвертому реакторах. Ми вже там будували раніше, і мова зараз про добудову. По третьому блоку будівельна готовність дуже висока. Ми ведемо перемовини з нашими болгарськими партнерами про отримання відповідних корпусів реакторів. Думаю, що зможемо цей третій блок дуже швидко приєднати до системи", - розповів міністр.

Щодо п'ятого і шостого блоків ідеться про нову технологію - реактори АP1000 американської компанії Westinghouse, сказав Галущенко.

"Ми вже уклали відповідний договір, вже є устаткування першого контуру, і ми плануємо починати будівництво. Треба пройти законодавчі процедури для того, щоб ми могли це робити", - повідомив міністр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Валюта подешевшала перед вихідними - курс на 15 березня

Напрацьовано урядовий законопроєкт, сказав Галущенко.

"Так, це займе час, але коли добудуємо ці блоки, то Хмельницька атомна електростанція стане найбільшою в Європі. Зараз такою станцією є ЗАЕС, але ми не знаємо, в якому стані отримаємо її назад і скільки грошей треба буде на її відновлення", - заявив міністр.

"Якщо уявити, що от завтра ми отримали корпус на майданчик, то десь два з половиною роки - і реактор буде в мережі", - сказав Галущенко.

17 грудня президент Енергоатома Петро Котін і президент та головний виконавчий директор Westinghouse Electric Company Патрік Фрагман підписали угоду про закупівлю обладнання для енергоблоку №5 Хмельницької АЕС, що будуватиметься за технологією Westinghouse АР1000.

Зараз ви читаєте новину «Хмельницька атомна електростанція стане найбільшою у Європі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі