вівторок, 24 грудня 2019 21:10

"Хіба хочеш — мусиш": чому зростають зарплати українців

"Хіба хочеш — мусиш": чому зростають зарплати українців
Компанії при збільшенні зарплати не враховують власні можливості, запити пошукачів та працівників, конкуренцію на ринку праці. Фото: Depositphotos

Протягом року щокварталу зарплати у середньому зростали на 10-15%. Однак назвати профсферу, яка лідером за темпами підвищення виплат, не можна, розповіла Gazeta.ua HR-експерт Тетяна Пашкіна.

"У другому кварталі був дефіцит аграріїв. Спеціалісти виїжджали на роботу за кордон. Щоб стримати трудову міграцію, роботодавці підняли виплати. У третьому кварталі виявилося, що недоплачують юристам та менеджерам по продажу нерухомості", - пояснила експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гнучкий графік і надомна праця: які зміни потрібні в трудовий кодекс

За її словами, роботодавці піднімають заробітні плати за принципом "хіба хочеш - мусиш".

"Компанії орієнтуються на середню ринкову зарплату у профсфері. Не враховують власні можливості, запити пошукачів та працівників, конкуренцію на ринку праці. У результаті людям не доплачують. Ті звільняють і їдуть за кордон. З таким підходом повернути працівників на український ринок праці не вдасться", - говорить Пашкіна.

У третьому кварталі 2019-го в Чехії середня зарплата робітників становила €1309. В Україні - €382, або близько 10 000 грн. Це у 3,4 рази менше, ніж в Чехії. У Польщі отримували втричі більше, ніж у нас - €1142.

Зараз ви читаєте новину «"Хіба хочеш — мусиш": чому зростають зарплати українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі