четвер, 02 лютого 2023 18:56

ГС "АДПУ" проти заборони експорту паливної деревини

На початку 2023 року Уряд продовжив заборону на експорт деревини паливної у вигляді колод, полін, хмизу, гілок, сучків, деревної тріски або стружки, тирси, тріски, стружки, уламків та відходів деревини та відніс до переліку товарів, експорт яких підлягає ліцензуванню та квот на 2023 рік.

Відповідне рішення закріплене постановою КМУ №1466 від 27.12.2022 р., ухвалення якої було обумовлене в тому числі занепокоєнням нестачі опалювальної деревини у разі наднизьких температур протягом опалювального сезону та забезпеченням прифронтових громад ресурсом для опалення.

Але, згідно з проведеним аналізом, на ринку спостерігається значний профіцит відповідної продукції, що свідчить про перенасичення внутрішнього ринку.

  Голова ГС «Асоціація деревообробних підприємств України» Павло Васильєв
Голова ГС «Асоціація деревообробних підприємств України» Павло Васильєв

"Станом на початок лютого 2023 року триває опалювальний сезон у режимі повного задоволення попиту на опалювальну деревину. Відсутність наднизьких температур протягом останніх 2 місяців є одною з причин зниження попиту на паливну деревину більш ніж 50%. Це призвело до накопичення продукції на складах деревообробників, їх збитків та недоотримання надходження коштів до державного бюджету України. Станом на 01.02.2023 року залишки на складах підприємств становлять більш ніж 400 тис. куб. м деревини, що є критичним показником", - зазначив Павло Васильєв, Голова ГС "Асоціація деревообробних підприємств України".

До уваги необхідно брати й той факт, що більша частина опалювального періоду вже пройшла, тому практично відсутні шанси на зростання попиту.

Чергове продовження дії Постанови КМУ обмежувати експортну діяльність підприємств призведе до ще більшого погіршення фінансового становища деревообробної та лісозаготівельної галузей, які потерпають внаслідок воєнних дій та енергетичної кризи в країні, що своєю чергою призведе до скорочення робочих місць та зменшення надходжень валютної виручки в країну.

"У зв'язку із численними зверненнями деревообробників, з метою захисту їх прав та інтересів держави, ми звернулися до Кабінету Міністрів України та Офісу Президента України з проханням не продовжувати термін дії Постанови №1466 (термін дії спливає 01.03.2023 року). Також пропонуємо провести додаткові обговорення даного питання з представниками бізнесу та громадськості, що допоможе прийняти ефективні та збалансовані рішення", - завершив Павло Васильєв.

Зараз ви читаєте новину «ГС "АДПУ" проти заборони експорту паливної деревини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі