середа, 23 грудня 2020 10:47

Грошей на вакцини від Covid-19 не вистачає. Їх обіцяють знайти в бюджеті

Грошей на вакцини від Covid-19 не вистачає. Їх обіцяють знайти в бюджеті
Уряд не здатен сьогодні фінансувати галузь охорони здоров'я на рівні 5% ВВП. Фото: unsplash

Закладених в бюджеті 2,6 млрд грн не вистачить для вакцинації всіх українців від Covid-19. Але уряд зможе знайти необхідні кошти в бюджеті.

Про це в сказав міністр фінансів Сергій Марченко в інтерв'ю LB.ua.

"Якщо, наприклад, міністр охорони здоров'я Максим Степанов скаже: завтра потрібні гроші на вакцини, ми їх знайдемо в бюджеті цього року. Скільки буде потрібно", - запевнив міністр.

Сергій Марченко погоджується, що закладених у бюджеті на наступний рік коштів не вистачить для вакцинації всіх українців.

"Щоб шукати гроші, потрібно сформулювати потребу. Скільки і де. Так, закладених в бюджеті 2,6 млрд недостатньо, щоб вакцинувати всіх. Тому ми допомагали МОЗ домовитися з COVAX - програмою ВООЗ з вакцинації від коронавірусу людей в країнах з низьким і середнім рівнем доходів", - розповів Сергій Марченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Затвердили план вакцинації для українців

Зі слів міністра, уряд не здатен сьогодні фінансувати галузь охорони здоров'я на рівні 5% ВВП, як цього вимагає закон "Про медичні гарантії", але готовий максимально підтримати потреби медицини.

"Уся сума на медичні гарантії 2019 року - 75 мільярдів гривень. 2021 року, порівняно з 2019-м - плюс 49 мільярдів гривень. Це великі суми. Кажуть: треба більше. Добре, я ж не проти. Є 2 варіанти: збільшити дохідну частину за рахунок зростання податків, або, умовно кажучи, у когось забрати витрати. З 1-м варіантом критично складно. Через парламент ніякий закон щодо збільшення податків не пройде. А зараз поготів. Але водночас ніхто не запропонував варіантів, у кого відібрати ці 50 мільярдів гривень", - резюмував Марченко.

Уряд Польщі передасть Україні залишки вакцин від коронавірусу, якщо вони будуть. Тривають переговори щодо цієї ініціативи, заявив глава канцелярії прем'єр-міністра Польщі Михал Дворчик.

Зараз ви читаєте новину «Грошей на вакцини від Covid-19 не вистачає. Їх обіцяють знайти в бюджеті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі