вівторок, 13 березня 2012 09:22

Греції дали "безпрецедентний другий шанс" і виділять 130 мільярдів євро

Греції дали "безпрецедентний другий шанс" і виділять 130 мільярдів євро
Жан-Клод Юнкер

Міністри фінансів єврозони політично схвалили другу програму допомоги Греції.

Про це заявив глава Єврогрупи Жан-Клод Юнкер ввечері 12 березня після зустрічі міністрів у Брюсселі.

"В принципі ми домовилися сьогодні запустити пакет другої програми для Греції. Формалізація цього рішення піде в середу", - сказав він.

За його словами, ще належить уточнити "деякі внутрішні процедури".

Глава Єврогрупи повідомив на прес-конференції, що на засіданні була тривала дискусія з грецької програмі.

Міністри фінансів єврозони вітали обмін приватними власниками грецьких облігацій. Успіх цієї операції дозволить знизити грецький борг до 117% ВВП до 2020 року замість запланованих 120,5%, зазначив Юнкер.

"(Це) більш позитивний, ніж було передбачено, результат", - сказав голова Єврогрупи, висловивши сподівання, що резервна сума зможе виконати роль "амортизатора" для грецької влади.

Юнкер повідомив, що від грецького уряду отримані запевнення в тому, що власники облігацій не отримають ні прямих, ні непрямих компенсацій.

"Це найважливіший момент, тому що якщо Греція повинна була б вирішити компенсації приватним власникам облігацій, то ми опинилися б перед тими ж самими труднощами у всіх державах зони євро", - висловив свою думку глава Єврогрупи.

ФОТОРЕПОРТАЖ: Греція у вогні: на вулицях бійки, підпали і пограбування

Це, за його словами, могло б привести до перегляду аналізу стійкості грецького боргу.

На період 2012-2013 років єврозона передбачає допомогу Греції в 130 млрд євро, сказав Юнкер, назвавши суму безпрецедентною.

"Час від часу нам ставлять питання, чи повинна Греція покинути зону євро, нібито хтось повинен підштовхнути Грецію вийти з неї. Що стосується нас, ми навіть не ставимо такого питання. Греція є і залишиться членом єврозони, що б не сталося", - підкреслив голова Єврогрупи.

Він також повідомив, що Брюссель очікує вкладу в допомогу від Міжнародного валютного фонду, питання з яким має вирішитися на раді фонду 15 березня. Глава МВФ Крістін Лагард брала участь по відеозв'язку в нараді Єврогрупи. Вона буде рекомендувати раді виділити в рамках допомоги Греції 28 млрд євро, сказав Юнкер. Він нагадав також, що потім доведеться чекати парламентських процедур.

Юнкер назвав другу програму допомоги "другим шансом" для Греції, який вона не повинна упустити. Європейська комісія буде допомагати країні в реалізації програми і у здійсненні соціальних реформ, так як країна потребує не тільки у фінансовому оздоровленні, але також і в економічному зростанні.

Виплати по обслуговуванню боргу надходитимуть на спеціальний заблокований рахунок.

Грецький уряд дав запевнення Єврогрупи, що не пізніше квітня проведе через парламент закон, що закріплює зобов'язання Греції перед міжнародними донорами.

"Ми наполягали на тому, щоб грецький уряд представило проект такого закону як можна швидше", - підкреслив голова Єврогрупи.

Зараз ви читаєте новину «Греції дали "безпрецедентний другий шанс" і виділять 130 мільярдів євро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі