вівторок, 08 вересня 2015 16:06

ГПУ підозрює екс-голову Нацбанку у розкраданні 2,8 млрд грн

ГПУ підозрює екс-голову Нацбанку у розкраданні 2,8 млрд грн
Ігор Соркін. Фото: politdengi.com.ua

Генпрокуратура просить суд обрати запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою колишньому голові Національного банку Ігорю Соркіну та екс-голові правління ПАТ "Реал банк" Володимиру Агафонову.

Про це повідомляє прес-служба ГПУ.

"Вказані особи підозрюються в участі протягом 2013-2014 років за попередньою змовою групою осіб у створеній С. Курченком злочинній організації з метою вчинення тяжких і особливо тяжких злочинів... зокрема, у заволодінні шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем чужим майном, коштами Національного банку України на загальну суму майже 800 млн грн", - заявляють у ГПУ.

7 вересня Соркіну винесли повідомлення про підозру за двома статтями Кримінального кодексу: створення злочинної організації, заволодіння шляхом зловживання службовим становищем державними коштами в особливо великих розмірах, йдеться в повідомленні відомства.

7 вересня у відношенні Агафонова також винесено повідомлення про підозру у скоєнні злочинів за тими ж статтями, а також злочинами, передбаченими статтями: відмивання доходів та службове підроблення.

Крім того, Соркіна підозрюють у заволодінні, за попередньою змовою зі службовими особами НБУ, АТ "Брокбізнесбанк" та ПАТ "Аграрний фонд" коштами ВАТ "Аграрний фонд" на суму понад 2 млрд грн.

"У вказаному кримінальному провадженні підозрювані Агафонов і Соркін оголошені в розшук. В даний час підготовлено та направлено до суду клопотання про обрання їм запобіжного заходу - утримання під вартою", - наголошується в повідомленні.

Нагадаємо, 48-річний Ігор Соркін працював в Нацбанку з 1996 року (спочатку в Управлінні НБУ в Донецькій області). З грудня 2012 року виконував обов'язки голови, а з січня 2013 року по 24 лютого 2014-го очолював НБУ, змінивши на цій посаді Сергія Арбузова.

Зазначимо, що з грудня 2012-го року по січень 2014-го золотовалютні резерви України скоротились з 24,5 млрд дол. до 20,4 млрд дол. При цьому на кінець літа 2011 року НБУ мав понад 38 млрд дол. резерву - рекордний показник за всю історію незалежності України.

Зараз ви читаєте новину «ГПУ підозрює екс-голову Нацбанку у розкраданні 2,8 млрд грн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі