середа, 26 серпня 2020 15:29

Газ у Європі рекордно подорожчав: що це означає для українців

Газ у Європі рекордно подорожчав: що це означає для українців
Ціни на газ для українців залежать від ринкової вартості палива на європейських ринках. Фото: facebook Оператор ГТС України

У Європі ціни на газ піднялися до найвищих показників за 5 місяців. Тисяча кубометрів коштує $100.

Ціни почали зростати на початку серпня. 25 серпня на голландській біржі TTF контракт із поставкою "на день уперед" закрився на рівні $103,6 за тис. куб. м, пише "Інтерфакс".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні найдорожча біржова ціна на електроенергію — звіт Єврокомісії

У Європі ціни почали зростати після підвищення показників в Азії. Крім того, ціна в $100 за тис. куб. м - мінімальна беззбиткова для російського Газпрому під час поставок газу в Європу.

Ціни на газ для українців залежать від ринкової вартості палива на європейських ринках. Якщо не укласти договору з постачальником за фіксованою ціною, вартість газу для населення змінюватиметься щомісяця.

З 1 серпня в Україні запрацював ринок газу для населення. Домогосподарства можуть обирати постачальника. Раніше ціну газу для населення регулював Кабмін. Її встановлювали відповідно до спеціальних зобов'язань Нафтогазу й Укргазвидобування продавати газ українцям за пільговим тарифом - не вище середнього рівня фактичних цін на нідерландському газовому хабі TTF плюс витрати на доставку.

Зараз ви читаєте новину «Газ у Європі рекордно подорожчав: що це означає для українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі