четвер, 03 березня 2016 12:06

Єврозона не переживе нову рецесію - Credit Suisse

Єврозона не переживе нову рецесію - Credit Suisse

На думку економістів Credit Suisse, чергова рецесія в Європі призведе до колапсу Єврозони - валютний союз просто не витримає політичної кризи, спровокованої новою хвилею економічних проблем.

У своїй аналітичній замітці з оптимістичною назвою "На краю" швейцарський банк попереджає про те, що якщо європейські політики не зможуть запобігти черговий спад і придушити анти-євровий популізм, на карту буде поставлено долю єдиної валюти. "Життєздатність євро залежить від поточного відновлення економіки", - зазначає Пітер Фоулі з Credit Suisse. "Якщо Єврозона повернеться в стан рецесії, навряд чи можна буде поручитися за те, що він виживе".

Незважаючи на те, що в найближчі місяці економіка валютного блоку, швидше за все, продовжить відновлюватися, фахівці Credit Suisse відзначають ряд тривожних ознак, що вказують на потенційне погіршення ситуації в європейських економіках. До них відноситься загострення кредитних проблем в банківському секторі і зростання ринкової волатильності. "Короткострокові прогнози по економічній активності, а також пов'язані з нею ризики, розгорнулися вниз", - йдеться в звіті банку. Дев'ятнадцять економік Єврозони в сукупності за останні три місяці 2015 року зуміли вирости лише на 0.3%, незважаючи на те, що Європейський центральний банк реалізовував програму стимулів, а ціни на нафту в цей час стрімко падали. На відміну від США і Великобританії, ВВП Єврозони так і не повернувся до докризових значень.

В Італії, країні з третьою по величині економікою в Єврозоні, в кінці минулого року почалася стагнація, а Греція повернулася в стан рецесії. Зростання головного європейського локомотива - німецької економіки - стабілізувався на позначці всього лише 0.3%. Ці непоказні показники поєднуються з новими ознаками дефляції в лютому, що наводить на думку про те, що Старий світ потрапив в пастку низького зросту, і тепер навряд чи зможе впоратися з проблемою швидко зростаючого боргу. У цих умовах Європейському центральному банку, ймовірно, доведеться винаходити нові стимулюючі заходи, щоб пожвавити економіку, і активніше закликати уряди до використання фіскальних інструментів, спрямованих на підтримку зростання.

Однак, за словами Фоулі, якщо нейтралізувати рецесійні сили не вдасться, в Єврозоні, через шість років після початку фінансової кризи, почнуться "незворотні зміни". Зростання безробіття, падіння цін на активи і зростаюча вартість боргу посилять радикальний настрій електоратів і допоможуть популістам, налаштованим проти євро, зміцнити свої позиції на континенті. Тендітні європейські банки, що опинилися в епіцентрі ринкової паніки на початку року, також будуть стояти біля витоків нової фінансової кризи, оскільки їх рентабельність швидко знижується разом з кредитуванням реального сектора економіки. "Імовірність того, що новий спад зажене Єврозону в деструктивний економічний, політичний і фінансовий замкнуте коло, дійсно висока", - впевнений Фоулі з Credit Suisse.

Ці застереження швейцарського кредитора з'явилися перед важливим засіданням Європейського центрального банку, запланованим на наступний тиждень. Очікується, що регулятор почне новий раунд кількісних стимулів і продовжить знижувати ставку. Бенуа Кер, член виконавчої ради ЄЦБ, заявив про те, що політика Центробанку не може "стати джерелом невизначеності" для ринків. "У поточних вкрай нестійких умовах політика повинна працювати на зниження невизначеності", - зазначив Кер в середу. Він також визнав, що рішення ЄЦБ про введення негативних процентних ставок, могло зашкодити кредитним організаціям Єврозони. Фактично, він натякнув на те, що політики готові згладити наслідки свого зниження ставки по депозитах до -0.3% для рентабельності банків. "Ми знаємо про цю проблему. Ми постійно контролюємо ситуацію і ретельно вивчаємо схеми, які використовуються в інших юрисдикціях, для пом'якшення потенційних несприятливих наслідків для банківського кредитування", - пояснив Кер.

Підготовлено за матеріалами Telegraph.co.uk

Зараз ви читаєте новину «Єврозона не переживе нову рецесію - Credit Suisse». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі