середа, 01 червня 2011 10:24

Європу стурбувало, що Україна купує неякісне білоруське паливо без мита

Європу стурбувало, що Україна купує неякісне білоруське паливо без мита

Рада ділового співробітництва Україна-ЄС (EUUBC) стурбована фактом ввезення в Україну значних партій білоруського біопалива без сплати експортного мита, а також якістю цієї продукції.

З відповідним листом об'єднання звернулося до першого віце-прем'єра - міністра економічного розвитку і торгівлі України Андрія Клюєва.

"У лютому 2011 року білоруська компанія "Трайпл" почала постачати, так зване, "біопаливо" в Україну. Незважаючи на те, що це паливо містить менше 0,2% біо-компонента, воно нестабільне при низьких температурах і не повністю відповідає всім вимогам якості", - йдеться в листі.

Як підкреслили у EUUBC, паливо, що поставляється "Трайпл", має значну економічну перевагу перед продукцією українських та європейських НПЗ за рахунок звільнення від експортного мита.

"У цій ситуації виробники палива з Білорусі недобросовісно користуються конкурентною перевагою в $ 244,6/т на додаток до переваги в $ 160/т при покупці сирої російської нафти", - зазначили в раді ділового співробітництва.

За даними об'єднання, з початку року в Україні було ввезено 70 тис. т біопалива виробництва компанії "Трайпл", що становить 20% загального імпорту нафтопродуктів у країну.

Згідно з оцінками EUUBC, протягом першого кварталу 2011 року 45% усього проданого в Україну палива було ввезено з Білорусі та Росії, в той час як частка європейських нафтопродуктів на ринку становила 9%.

"Частка ЄС, як і національних виробників в Україні, продовжує скорочуватися... Якщо ця небезпечна тенденція збережеться, Україні може незабаром стати залежною від імпортованих нафтопродуктів в тій же, або більшою мірою, в якій країна залежить від нафти і газу, що поставляються з-за кордону", - йдеться в листі.

У Раді ділового співробітництва впевнені, що витіснення європейських і українських виробників з місцевого ринку стало наслідком недобросовісної конкуренції з боку підприємств Митного союзу, які отримують російську нафту за преференційною ціною без сплати експортного мита.

У зв'язку з цим EUUBC просить уряд вжити заходів щодо вирівнювання умов для всіх гравців нафторинку.

Зараз ви читаєте новину «Європу стурбувало, що Україна купує неякісне білоруське паливо без мита». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі