неділя, 09 червня 2013 11:47

Євроінтеграція полегшить життя українським заробітчанам - експерт

Євроінтеграція полегшить життя українським заробітчанам - експерт
Павло Гайдуцький. Фото: day.kiev.ua

Українські трудові мігранти бачать в Євросоюзі основний і, головне, більш легальний, ніж у Росії, ринок праці

Про це доктор економічних наук, професор Павло Гайдуцький, коментуючи переваги євроінтеграції для України, пише у своїй статті для ZN.UA.

За даними Українського центру соціальних досліджень та Інституту народознавства НАНУ, чисельність українських трудових мігрантів сягає 4,5-5 млн осіб, але є розрахунки, які свідчать про 5,5-7 млн ??"заробітчан", зазначив економіст.

"За неофіційними даними, більшість українців працюють у Росії, проте за офіційними - навпаки: більше в ЄС, причому втричі. А бажаючих виїхати на заробітки в ЄС ще більше - 63%. Отже, основний і, головне, більш легальний ринок праці українські трудові мігранти бачать в Євросоюзі ", - пише Гайдуцький.

"Ще більш вражаюча ситуація з грошовими переказами українських трудових мігрантів за кордону. З країн ЄС в Україну щорічно від трудових мігрантів надходить близько 15 млрд євро. Ця сума втричі перевищує суму таких переказів з Росії. За даними МОМ, загальний дохід українських мігрантів становить близько 35300000000 доларів на рік, з яких вони щорічно перераховують в Україну 20-25 млрд доларів, що становить близько 10-12% ВВП країни ", - зазначає економіст.

Виходячи з реальних можливостей України у забезпеченні зайнятості і доходів населення, такий високий міграційний статус ЄС для українців - безперечно, позитив. Вибір і реалізація цих можливостей - за простими людьми. Це вибір права на працю, кращі заробітки, краще життя і добробут. Що складає основну цивілізаційну цінність для людей. Цей вибір очевидний - він європейський.

Зараз ви читаєте новину «Євроінтеграція полегшить життя українським заробітчанам - експерт ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

22

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі