пʼятниця, 27 листопада 2020 13:08

ЄС розкритикував українські тарифи на електроенергію

ЄС розкритикував українські тарифи на електроенергію
ЄС пропонує Україні переглянути тарифи на електроенергію. Фото: pixabay.com

Штучно занижені ціни на електроенергію для населення в Україні заважають розвитку конкуренції і навіть несуть загрозу для безпечної роботи АЕС. До такого висновку дійшов секретаріат Енергетичного співтовариства Європейського союзу.

"НКРЕКП мав поступово відмовитися від перехресного субсидування між різними категоріями споживачів до відкриття оптового ринку 1 липня 2019 року. Ціни для населення не покривають витрати на поставку. Це заважає розвитку конкуренції і може вплинути на безпечну роботу електростанцій, особливо на атомні станції", - йдеться в річному звіті Енергоспівтовариства про поточну ситуацію в Україні.

Недосконала модель, за якою державні компанії "Гарантований покупець", "Енергоатом", "Укргідроенерго" зобов'язані продавати електроенергію за заниженою ціною, несе загрозу для сталого існування українського ринку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки платять за електроенергію в країнах ЄС

Тарифи на електроенергію для населення не переглядали з березня 2017 року. Вони становлять 0,9 грн/кВт⋅год на перші 100 кВт⋅год і 1,68 грн/кВт⋅год на інший обсяг місячного споживання.

За даними Міністерства енергетики, тариф для населення в грудні 2020 року навіть не покриватиме витрати на доставку електроенергії від електростанцій до кінцевих споживачів.

Щорічні дотації через занижені тарифи на електроенергію для населення досягли 65-70 млрд грн.

Новий виконувач обов'язків міністра енергетики Юрій Бойко натякнув на підвищення тарифу на електроенергію для населення. Тариф змінять "з високою ймовірністю" впродовж наступного року.

Зараз ви читаєте новину «ЄС розкритикував українські тарифи на електроенергію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі