середа, 18 квітня 2018 08:33

Експерти назвали продукти, що незабаром здорожчають

Експерти назвали продукти, що незабаром здорожчають
Ціни на одні і ті ж продукти значно відрізняються у регіонах. Фото - unian

В Україні продовжують дорожчати продукти, товари і послуги. Про це говорить моніторинг цін від Держслужби статистики за перші 3 місяці року. Економісти кажуть, що здешевлення поки чекати не варто.

Промтовари і послуги подорожчали трохи більше, ніж продукти. Якщо ціни на їжу в середньому зросли на 3%, а гречка і цукор, наприклад, продовжили дешевшати, вартість свинини не змінилася, то паливо і ліки стали дорожчими на 4% .При цьому середнє зростання цін, за даними Держстату, за I квартал склав 3,5%, пише Сегодня.

Найвище зростання цін маємо на сигарети через підвищення акцизу на них - на 7%, або на 2 грн за пачку сигарет середнього цінового сегмента (32-35 грн/пачка). У той же час реальні зарплати за січень і лютий зросли на 2,5%. А з урахуванням прогнозів економістів щодо зростання середніх зарплат в березні на 1,5% (близько 100 грн / міс.), Зростання середніх доходів населення складе 4% за квартал, що можна порівняти з ростом цін з початку року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні побільшало мільйонерів

Ціни на одні і ті ж продукти значно відрізняються у регіонах. Найбільша різниця в ціні - на гречку (39%, або 6,6 грн/кг) між Київською та Тернопільською областями. А вартість цукру і хліба на Донбасі і Тернопільщині відрізняється на 35% (в грошах це 4,5 грн за буханець і 4,9 грн за кг цукру).

Найменший розкид - по сигаретах (5% між Київською та Рівненською областями) і палива (9% між Івано-Франківською та Чернігівською областями).

Лідером по дешевизні життя є Тернопільська область. Експерти пояснюють це найнижчими зарплатами в країні - всього 6000 грн, в той час як в Києві вони майже вдвічі більше, через що і ціни в столиці вище. Хоча Київ в лідерах тільки за вартістю оренди квартир і ціною на курячі яйця, а ось м'ясо найдорожче на Закарпатті, де зарплати невеликі (7100 грн при середній по країні 7828 грн).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Запропонували нараховувати соцдопомогу заробітчанам

Експерти продринку звертають увагу на те, що в березні почався новий виток цін на продукти. Подорожчало 85% продуктів, ціни на які підлягали держмоніторингу, підрахував директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко. Це не тільки традиційне зростання цін на овочі минулорічного врожаю, які постачальники намагаються півгодини реалізувати, поки не з'явилися весняні коренеплоди, а й передпасхальне подорожчання м'яса, яке, за його словами, не встиг побачити Держстат.

"Борщнабор виріс в ціні на 24%, молочні вироби за березень додали в ціні 50 копійок за кілограм, а масло - за 200 г. Тепер кілограм сиру коштує 91,5 грн, сметани - 52,2 грн, а 200 г вершкового масла - 36,5 грн ", - сказав Дорошенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Повідомили, чому можуть подорожчати молочні продукти та солодощі

Він прогнозує, що до середини травня свинина може ще піднятися в ціні на 10-12%, або до 120-125 грн / кг. Молокопродукти збережуть свою вартість, хоча зазвичай в цей час вони повинні подешевшати на 1-1,2 грн / літр для рідких молокопродуктів і на 10-12 грн / кг для твердих сирів. Яйця точно подешевшають на 2 грн / дес., Або в середньому до 25 грн за десяток.

Невідома ситуація з паливом - поки немає рішення влади про введення 30% мита на його імпорт, якщо він перевищить 50% ринку. Рішення повинно бути прийнято до кінця квітня.

"Якщо мита не введуть, то при стабільній гривні ціни втримаються, навіть при тому, що нафта подорожчала до $73 за барель. Якщо введуть, то зростання цін буде, але яким він виявиться, поки судити складно", - сказав директор консалтингової групи "А -95" Сергій Куюн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали продукти, які подорожчали найбільше

З 1 січня 2018 року в Україні з 3200 грн до 3723 грн зросла мінімальна зарплата. У погодинному розмірі вона збільшилась на 22,41 грн. Щоправда поки обіцяного підвищення мінімалки до 4100 грн чекати не варто. У бюджеті бракує коштів.

Зараз ви читаєте новину «Експерти назвали продукти, що незабаром здорожчають». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі