пʼятниця, 01 квітня 2011 17:46

Експерт: Зарплати в конвертах зникнуть, коли зменшиться податкова ставка

Експерт: Зарплати в конвертах зникнуть, коли зменшиться податкова ставка

Для того, щоб українські роботодавці не платили найманим працівникам зарплати у конвертах, держава повинна зменшити ставку на цей податок.

Таку думку висловив старший економіст Центру соціально-економічних досліджень CASE Україна Володимир Дубровський.

"Найголовніший аспект - це те, що потрібно знизити будь-яку ціну нарахування на фонд зарплати. При цьому потрібно знизити вдвічі чи втричі, а не на 5%, як заявлялося, оскільки це нічого не дасть", - зазначив він.

Експерт додав, що саме тоді можна сподіватися на те, що якась частина людей задумається: отримувати зарплату в конвертах або ж все-таки платити внески до бюджету.

"По-друге, держава повинна зробити дуже прозорий заохочувальний механізм, щоб люди бачили, що вони не просто платять податки, які незрозуміло куди потім діваються, і їм нічого надалі не обіцяють. Люди повинні зрозуміти, що вони фінансують свою майбутню пенсію. І закон має уточнити, яким чином розмір пенсії пов'язаний з такими внесками", - зазначив він.

Експерт вважає, що повинен бути створений офіційний сайт, на якому кожна людина могла б подивитися на стан своєї пенсії, якщо б вона нараховувалась на основі сьогоднішнього доходу, або на її стан, якщо б вони платили ці внески краще. Дубровський переконаний, що якщо українці будуть упевнені, що їх внески до Пенсійного фонду забезпечать їм гідну пенсію, частина зарплати у конвертах зникне.

"У будь-якому випадку державі доведеться доплачувати пенсії з інших джерел, оскільки солідарна пенсійна система по іншому працювати і не буде. І тут слід людям знову пояснити, що держава, наприклад, доплачує по 50 копійок на кожну гривню, віддану тобою", - пояснив він.

Зараз ви читаєте новину «Експерт: Зарплати в конвертах зникнуть, коли зменшиться податкова ставка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі