четвер, 27 січня 2011 08:08

Тігіпко погрожує керівникам відповідальністю за зарплату у "конвертах"

Тігіпко погрожує керівникам відповідальністю за зарплату у "конвертах"

Віце-премєр-міністр з економічних питань Сергій Тігіпко вважає, що пенсійна система України потребує негайного реформування.

Про це він заявив в ефірі 5 каналу.

"Мені здається, що світ змінюється, але певний консерватизм у нашій пенсійній системі ми залишили. У нас він залишився у солідарній системі, щоб вона була основним джерелом виплат. Але нашу пенсійну систему треба лікувати. У 2009 році ми мали 30 млрд. грн дефіциту, 37 млрд. у 2010 році. У 2011-му хотіли б побачити 20 млрд. Тому має бути трирівнева система. Другий рівень — це обов'язкові відрахування на персоніфікований рахунок людей, які потім зможуть використати ці кошти. Третій рівень - приватні пенсійні фонди. Я повернувся з Австрії. Там тільки солідарна система і приватні пенсійні фонди. Рівень їх пенсії 80 % від заробітної плати, яку отримували. А у нас 48. 800 євро мінімальна пенсія. Розрив у 4 рази до максимальної. Але вона зараз теж дотується державою, бо мають дефіцит. І вони також прийняли рішення збільшити пенсійний вік, просто відтягують це у часі", - підкреслив Тігіпко.

Також віце-прем'єр висловив упевненість у тому, що відповідальність за приховування розмірів реальної заробітної плати матиме більший ефект, ніж переконання.

"Зараз дуже багато підприємців платять мінімальну зарплату, дозволену законом, і це зразу - недоотримання пенсійного фонду. Переконувати потрібно, але потрібна і більш жорстка відповідальність керівників цих підприємств. Ці 2 млн. 700 тисяч людей, які отримують менше 800 грн. - це біда. Тому я не відкидаю конкретної відповідальності керівника, якщо вони будуть платити у "конвертах". Ненормально, коли у державному секторі середня зарплата становить 2400 грн, а у приватному -1800 грн.", - наголосив Тігіпко.

Нагадаємо, раніше Тігіпко заявив, що у разі проведення пенсійної реформи у 2011 році результати її Україна отримає в 2016-2021 роках. Він підкреслював, що основна мета пенсійної реформи - підвищення пенсій та надання громадянам України гідного пенсійного забезпечення.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Тігіпко погрожує керівникам відповідальністю за зарплату у "конвертах"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі