четвер, 03 серпня 2023 22:42

Експерт прогнозує ріст цін на пальне в серпні

Експерт прогнозує ріст цін на пальне в серпні
Ціни на пальне виростуть. Фото: Економічна правда

В серпні ціни на пальне зростуть. Окрім зростання податків додалося зростання цін на світовому ринку нафти та нафтопродуктів із 75 до 85 доларів за барель.

Ціни в липні стрімко не злетіли через те, що трейдери, а це дві-три мережі, ризикнули і завезли дуже багато пального. І це пальне зі старими податками і низькою собівартістю змогло зробити підвищення цін більш плавним, розповів в ефірі Українського Радіо директор "Консалтингової групи А-95" Сергій Куюн.

"Серпень буде досить напруженим. 55 грн за літр – це те, що ми вже бачимо чітко. Дизпальне — 53-54 грн", – сказав експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У великих мережах АЗС подорожчало пальне: яка ціна

Аграріям при цьому не будуть надаватися податкові пільги, державні програми і бронювання обсягів, бо це призводить до корупційних схем.

"Вони працюють сьогодні на ринкових умовах. Аграрії є локомотивом економіки. Остання криза минулого року на ринку пального зробила з них нафтотрейдерів. Вони мають не лише свої бензовози, не тільки свої сховища, а мають навіть свої танкери для перевезення пального. Вони добре підготувалися, багато купили пального у червні, тому сьогодні вони із запасами", – зазначив директор "Консалтингової групи А-95".

Україна завозить пальне з усього світу (США, Саудівської Аравії, Індії) через польські, румунські і болгарські порти. Є стурбованість атаками окупантів на південні порти України. Але трейдери вже перегрупувалися, частково перекинувши обсяги з півдня на північ, резюмує експерт.

З 1 по 2 серпня середня ціна по країні бензину марки А-95 зросла на 0,48 грн/л. Зараз вона складає 49,38 грн/л.

Бензин А-95+ здорожчав на 0,57 грн/л, до 51,62 грн/л. Дизельне паливо на 0,49 грн/л, до 48,59 грн/л.

Зараз ви читаєте новину «Експерт прогнозує ріст цін на пальне в серпні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі